ED Den Haag vs Utrecht skating

9 oktober 202006:41

Door Joep Meijsen

Game Day: We gaan eindelijk beginnen

De Eerste Divisie gaat vandaag dan toch van start en heeft sowieso een heel weekend vol wedstrijden. Verder speelt Tilburg Trappers een oefenwedstrijd en komen ook Nederlandse spelers in het buitenland in actie. In de Game Day blikken we vooruit op een druk ijshockeyweekend.

Het had allemaal de nodige voeten in de aarde de afgelopen anderhalve week, maar uiteindelijk gaat de Eerste Divisie gewoon het schema spelen zoals dat enkele weken geleden is gepubliceerd. Komend weekeinde staan zes wedstrijden op het schema, te beginnen vandaag met de ontmoeting tussen Zoetermeer Panters en Unis Flyers Heerenveen.

Het is waarschijnlijk overbodig om nadrukkelijk te vermelden, maar toch maar even: vanwege beperkingen vanuit de overheid in de strijd tegen het zich nog altijd verbreidende coronavirus zijn de wedstrijden niet toegankelijk voor publiek. Wel worden er door verschillende clubs livestreams aangeboden, zodat het mogelijk is om de wedstrijden live te volgen.

Tilburg Trappers

Nederland staat grotendeels op rood voor de Duitse autoriteiten, wat voor EC Kassel Huskies reden was om de uitwedstrijd in Tilburg voor komende zondag af te zeggen. Vanuit Tilburgs perspectief natuurlijk geen leuk nieuws, want Kassel was een mooie tegenstander om de krachten mee te meten.

Vanavond om 20.00 uur gaat de thuiswedstrijd tegen Herne wel door. Voor Herne is het de eerste oefenwedstrijd richting het nieuwe seizoen dat over enkele weken moet beginnen.

De sterkdragers van vorig jaar, goalie Björn Linda en aanvallers Nils Liesegang, Marcus Marsall en Patrick Asselin maken ook dit jaar weer deel uit van de selectie van coach Danny Albrecht. De club kreeg deze week nog een mooie bonus met de toevoeging van de 24-jarige aanvaller Nico Kolb, die enkele jaren geleden als uitgeleende speler al belangrijk was voor Herne. Hij kwam vorig jaar uit in de DEL2. Ook spelers als Dennis Thielsch, Dominik Piskor en Thomas Ziolkowsky zijn er weer bij.

De 23-jarige Canadees Colton Kehler maakt zijn profdebuut bij Herne, speelde twee seizoenen universiteitsijshockey in Canada en daarvoor drie jaar op het hoogste jeugdniveau in het westen van dat land bij de Edmonton Oil Kings. De club trok verder van het vrijwillig gedegradeerde Essen Lars Grözinger en Valentin Pfeifer aan. Belangrijkste vertrokken spelers zijn Max Pietschmann, Dennis Palka en de verdedigende import Anthony Calabrese.

De wedstrijd is live te volgen via Sprade TV >>>

Eerste Divisie vrijdag

Het seizoen in de Eerste Divisie gaat van acquit met het duel tussen Zoetermeer en Heerenveen dat voor vanavond om 20.45 uur op het programma staat in het Silverdome. Beide teams kwamen vorig jaar uit in Poule B van de eerste divisie, waarbij Flyers in de eindrangschikking op de tweede plaats eindigde en Zoetermeer met slechts 1 punt op de laatste plaats. Op 16 oktober 2019 eindigde de wedstrijd tussen deze twee teams in een 14-2 zege voor Heerenveen, terwijl de terugwedstrijd zelfs in 2-22 eindigde in het voordeel van de Friezen. Heerenveen schopte het uiteindelijk tot de halve finales van de play-offs.

Eerste Divisie zaterdag

Een wedstrijd om naar vooruit te kijken op zaterdag is het duel tussen OrangeGas Capitals Leeuwarden en Utrecht Dragons. Utrecht heeft een sterke voorbereiding achter de rug met een versterkte selectie en een nieuwe coach in de bank. Vorig jaar keerde de club terug in de Eerste Divisie en dit jaar wordt gemikt op groei. Ook Leeuwarden kijkt nadrukkelijk omhoog in de rankings. De ploeg werd onder meer versterkt met Tony Demelinne en Joey de Jong die overkomen vanuit Heerenveen. Deze wedstrijd begint om 20.00 uur.

Op hetzelfde moment valt ook de eerste puck in het duel tussen Smoke Eaters Geleen en Nijmegen Devils. De nummers vier en zes uit Poule A van de Eerste Divisie van vorig jaar. Twee teams die in de alternatieve opzet betrokken waren geweest bij de nieuwe Dutch Ice Hockey League, maar nu dus gewoon van start gaan in de Eerste Divisie.

Het derde duel van de zaterdagavond gaat tussen het vorig jaar in de kwartfinales van de play-offs uitgeschakelde Dordrecht Lions en het met succes gelanceerde eerste team van Breda Yeti's. De eerste face-off van dit duel wordt om 20.15 uur genomen. Yeti's speelde met een team met de nodige oud-internationals en spelers die jarenlang op het hoogste niveau speelden in Tilburg. Dordrecht staat onder leiding van de ervaren Marc Visschers en heeft grotendeels dezelfde selectie als vorig seizoen, inclusief topscorers Floris Veenhuizen, Valentijn Scheffe en Milan Boer.

Eerste Divisie Zondag

Meest boeiende duel van de zondag wordt om 20.00 uur gespeeld in Tilburg en betreft het duel tussen het tweede team van Trappers en Eindhoven Kemphanen. Een interessante graadmeter voor het verschil tussen de onderkant van de Beneliga en de top van de Eerste Divisie. Trappers maakte al enkele maanden geleden bekend dit seizoen geen Beneliga te gaan spelen en het team in te schrijven in de Eerste Divisie. Na verschillende seizoenen met vooral ruime nederlagen geen onlogische beslissing. Eindhoven speelde in het verleden ook Beneliga, maar behoort al enkele seizoenen tot de absolute top op het tweede niveau. Vorig jaar haalde de club de finale om het kampioenschap, die echter na een duel werd afgebroken. Belangrijk voor de club is dat de Slowaak Ratislav Veres weer van de partij is. Vorig jaar goed voor 94 punten in 24 wedstrijden.

Eerder op de zondag, om 17.00 uur, speelt het tweede team van Den Haag al zijn wedstrijd tegen het eerste team van Groningen. Een duel tussen de nummers drie en vier van Poule B in de Eerste Divisie van vorig jaar. Groningen won vorig jaar in het openingsweekeinde zijn thuiswedstrijd met 8-2, maar de terugwedstrijd in De Uithof werd door de Haagse ploeg met 6-5 gewonnen.

Vrouwen in Zweden

De Nederlandse vrouweninternationals in de Zweedse competitie hebben ook weer een druk programma dit weekeinde. Zaterdag komen de Nederlanders van SDE om 17.30 uur het Göteborg van Esther de Jong tegen. Op zondag heeft Göteborg een uitwedstrijd bij AIK op het programma staan, terwijl SDE thuis tegen HV71 speelt.

HK Poprad

Mike Dalhuisen en HK Poprad spelen vandaag thuis tegen Banska Bystrica en hebben voor zondag een uitduel bij de oude club van Dalhuisen, Dukla Michalovce op het programma staan. Die club is na twee speeldagen wel de ongeslagen koploper in de Extraliga. Poprad won en verloor een wedstrijd tot nu toe dit seizoen. Banska Bystrica wacht nog op het eerste punt van het nieuwe seizoen.