Beneliga logo 2015

25 februari 201620:33

Door Joep Meijsen

Game Day: weekend van de waarheid

Wie gaan de play-offs spelen in de BeNeLiga? Beschermen de Oberliga Trappers hun tweede plaats op de ranglijst? Het wordt een weekeinde vol belangrijke ijshockeywedstrijden in de Lage Landen.

In Poule A is nog Ă©Ă©n plek in de play-offs te vergeven en de twee rivalen voor die positie, Den Haag en Zoetermeer, ontmoeten elkaar vrijdagavond om 20.30 uur in de Uithof in Den Haag. De thuisclub heeft 42 punten uit 20 wedstrijden, Panters 39 uit 20. Afgelopen weekeinde verloor Den Haag in Heerenveen met 4-1, terwijl Zoetermeer met 6-3 klop kreeg in Turnhout.

Beide teams hebben hierna nog Ă©Ă©n wedstrijd op het programma staan. Zoetermeer ontvangt zaterdag Dordrecht, terwijl Den Haag zondag op bezoek moet in Luik, dat ook nog belangen heeft. De resultaten van de wedstrijden zullen ook met belangstelling in Amsterdam worden gevolgd. De hoofdstedelingen zijn weliswaar zeker van de play-offs, maar nog niet van hun eindpositie op de ranglijst. Amsterdam speelt zondagavond in Antwerpen de slotwedstrijd.

De eerste wedstrijd tussen de twee rivalen uit de regio Haaglanden werd op 14 november vorig jaar gespeeld en voor ruim 1300 toeschouwers met 3-5 gewonnen door Hijs. Andri Salomonson, Guido Vols, Slavomir Bodnar, Bas Britstra en Alan van Bentem scoorden voor de uitclub, die met 0-4 voorkwam. Pascal van de Velden, Jurryt Smid en Thomas Borgman scoorden in de slotperiode namens Panters.

Voor een goed onderling resultaat zal Panters dus ruim moeten winnen. Jeffrey Melissant is met negen goals en dertig assists de topscorer van de Panters, gevolgd door Richie van Hulten met 35 punten. Ook Jurryd Smid en Joy Turpijn zitten in de dubbele cijfers qua doelpunten. Bij Den Haag is Marcel Kars de topscorer met 38 punten, waarvan 34 assists. Alan van Bentem is met 22 goals de belangrijkste scherpschutter, maar Van Bentem moest vanwege een blessure de trip van Oranje naar Italië aan zich voorbij laten gaan, evenals de wedstrijd tegen Flyers van vorige week. Vermoedelijk speelt hij vrijdag wel.

In Poule B gaat het ook nog tussen twee ploegen. Nijmegen heeft 27 punten uit 20 wedstrijden en Leuven 23 punten uit 20 wedstrijden. Devils heeft dus duidelijk de beste papieren na de 2-1 overwinning in Den Bosch van afgelpen weekeinde. Leuven won op zijn beurt met liefst 9-1 van Den Bosch. Devils heeft nog wedstrijden tegen Luik (vrijdag, thuis) en Heerenveen (zaterdag, uit) op het programma staan. Chiefs speelt zaterdag tegen Heist op den Berg (thuis) en op zondag uit in Geleen.

Beide clubs dus niet met een al te makkelijk programma, vooral omdat ook Luik nog iets heeft om voor te spelen. De Franstalige Belgen staan maar twee punten voor op Nijmegen, maar heeft nog wel een extra wedstrijd in de hand. De Bulldogs van Paul Vincent spelen derhalve drie dagen op rij, ook nog zaterdag thuis tegen Tilburg. Het is in beide poules goed mogelijk dat pas in de loop van zondagavond duidelijk is wie zich voor de play-offs plaatst. Zondag om half zeven staat Luik – Den Haag op het programma, een half uur later begint Geleen tegen Leuven.

Verder is het op zondagavond nog mogelijk de laatste thuiswedstrijd van Turnhout Tigers in het huidige stadion. Flyers komt op bezoek voor deze mogelijk emotionele wedstrijd. De reguliere competitie van de BeNeLiga wordt op zondag vanaf half negen afgesloten door Antwerpen, dat in eigen stadion Amsterdam ontvangt.

En dan is er nog een kraker in de Oberliga. Vrijdagavond reist Trappers naar Herne voor een wedstrijd tegen de nummer drie in de competitie. Volgende week volgt nog een terugwedstrijd tussen dezelfde ploegen, waardoor de teams onderling kunnen strijden om de tweede plaats achter koploper Duisburg.

In de stand heeft Herne twee punten minder dan Tilburg, maar ook een wedstrijd meer gespeeld. Aaron McLeod is de absolute topschutter van de ploeg met al 37 goals en 48 assists in 39 wedstrijden. Herne moet het doen zonder het trio Tom Giessen, Thomas Richter en Damian Schneider, maar ex-Nijmegen-verdediger Stephan Kreuzmann is wel van de partij, net als de Belgen Sam Verelst en Lorenzo Maas.

Beide teams kwamen elkaar al twee keer eerder tegen dit seizoen. Op 27 september boekte Trappers een 1-5 overwinning in Herne. De Duitsers namen echter revanche door op 27 november met 1-2 te winnen in Stappegoor. Tilburg had afgelopen weekeinde penaltyshots nodig in Erfurt, terwijl Herne met 0-6 won bij Preussen Berlin. Tilburg speelt zondag in eigen huis nog tegen het FASS Berlin van Julian van Lijden die met achttien goals en twintig assists in 39 wedstrijden de nummer twee is op de topscorerslijst.