49579198678 83870c533a k

1 maart 202008:55

Door Joep Meijsen

Game Day: Wie pakt de Nederlandse ijshockeytitel?

Het is finaledag in Nederland. Heerenveen en Den Haag gaan onderling uitmaken wie zich een jaar lang ijshockeykampioen van Nederland mag noemen. We blikken uitgebreid vooruit op die wedstrijd, maar kijken ook naar de andere wedstrijden van vandaag, de ontwikkelingen rond de play-offs, de eerste divisie en meer.

Daniel Sprong

Daniel Sprong debuteerde vannacht voor zijn nieuwe club Hershey Bears en pakte direct drie punten mee, waaronder een doelpunt.

Lees hier meer over >>>

Beneliga I

Gisteravond waren er drie wedstrijden in de Beneliga. Nijmegen won met ruime cijfers in Antwerpen, Zoetermeer sloot het seizoen af met een overwinning op Luik en Leuven wist nipt van de Beneliga-Trappers te winnen.

Lees hier de verslagen van vrijdagavond >>>

Beneliga II

Vandaag staan er nog twee wedstrijden op het programma. Luik ontvangt Antwerpen en Herentals is gastheer voor Mechelen. De eerste wedstrijd is niet meer zo van belang. Luik wordt op zeker vierde en Antwerpen is al lang uitgeschakeld voor de play-offs. Voor hen is dit de laatste wedstrijd van het lopende seizoen. Voor Herentals is er wel een belang, die ploeg moet in reguliere speeltijd winnen om als tweede ploeg op de ranglijst de play-offs in te gaan. Mechelen plaatste zich vrijdag na het verlies van Zoetermeer en kan niet meer stijgen. De wedstrijd in Luik begint om 18.45 uur, de wedstrijd in Herentals staat voor 20.00 uur op het programma. Komende dinsdag staat dan nog de wedstrijd tussen Tilburg en Nijmegen op het programma, waar definitief bepaald wordt of Devils als vijfde of zesde eindigen.

Beneliga III

Dat betekent dat we wat eerste conclusies kunnen trekken over de matchups in de eerste ronde van de play-offs. Maar de kaarten worden pas dinsdagavond definitief geschud.

Heerenveen - Mechelen
Den Haag/Herentals - Geleen
Den Haag/Herentals - Leuven/Nijmegen
Luik Bulldogs - Leuven/Nijmegen

15.30 uur: Unis Flyers Heerenveen - Cairox Hijs Hokij Den Haag

Voor de play-offs beginnen wordt er vanmiddag eerst nog om een van de hoofdprijzen van het ijshockeyseizoen gespeeld. Heerenveen en Den Haag spelen als de twee hoogstgeplaatste Nederlandse ploegen in de Beneliga om de Nederlandse titel. De wedstrijd begint vanmiddag om 15.30 uur in Thialf, omdat de hoogst geplaatste ploeg het thuisvoordeel heeft.

Het wordt de vijfde ontmoeting tussen de twee teams dit seizoen en de tussenstand is 2-2, waarbij Flyers de twee wedstrijden in de beker won en Den Haag de competitiewedstrijden in zijn voordeel besliste. Het waren ook spannende wedstrijden, een keer werd de ontmoeting pas in de extra tijd gewonnen en een keer waren er zelfs penaltyshots nodig.

De totaalscore in de vier wedstrijden dit seizoen is 9-9, om maar aan te geven dat de ploegen aan elkaar gewaagd zijn. Het is wel zo dat Den Haag de laatste twee wedstrijden tegen Flyers heeft gewonnen. De laatste ontmoeting was nog maar afgelopen weekeinde, toen de mannen van Chris Eimers met 2-3 wonnen in Thialf. Stijn Knoop scoorde toen de winnende goal.

Bij winst van Flyers zou het de tiende landstitel zijn voor de club, in het geval van Den Haag het twaalfde kampioenschap. Flyers begint aan het duel na een voor dit seizoen zeer zeldzame reeks van twee nederlagen op rij. Naast het verlies tegen Den Haag, ging de ploeg eerder deze week ook uit bij Mechelen al onderuit. De twee wedstrijden daarvoor werden slechts met één goal verschil gewonnen tegen Leuven en Herentals.

Den Haag zal meer blaken van het zelfvertrouwen. De ploeg won vrijdag uiteindelijk met 6-3 van streekgenoot Zoetermeer, wat de tiende overwinning op rij was voor de formatie uit de Hofstad. De laatste verliespartij, tevens de enige in 2020, was uit bij Luik op 4 januari toen de ploeg met 7-3 verloor. Beide teams hebben al een prijs te pakken. Den Haag won de Ron Bertelingschaal en Heerenveen veroverde enkele weken geleden de nationale beker.

De wedstrijd wordt gefloten doorMartin de Wilde en Ramon Sterkens als de referees met Jeroen Hesselberth en Jeroen van den Berg als de linesmen van dienst.

Foto: Robert Bos

15.00 uur: Tilburg Trappers - Leipzig Ice Fighters

Ook Tilburg Trappers komt vanmiddag in actie. Leipzig is de tegenstander in de laatste wedstrijd van de reguliere competitie. Voor Trappers staat niets meer op het spel, maar de ploeg zal na twee nederlagen op rij de competitie wel met een positief gevoel willen afsluiten. Leipzig is nog verwikkeld in een strijd om de vierde plaats met Hannover Indians, waar ook Hannover Scorpions nog een rol in kan spelen. Beide teams uit Hannover sluiten af met een thuiswedstrijd, Indians tegen Duisburg en Scorpions tegen Halle.

Trappers verloor thuis nog nooit van Leipzig en won alle drie de onderlinge ontmoetingen dit seizoen. De ploegen kwamen elkaar op 12 januari voor het laatst tegen en toen werd het 1-5 in het voordeel van Trappers, de eerdere thuiswedstrijd van de Brabanders werd met 2-0 gewonnen.

Eerste Divisie

Vandaag staan in de Eerste Divisie de terugwedstrijden in de halve finales op het programma. Om 17.45 uur is er een face-off tussen Groningen en Amsterdam, terwijl om 20.00 uur Heerenveen tegen Eindhoven speelt. De eerste wedstrijden op zaterdag werden gewonnen door respectievelijk Amsterdam (5-1) en Eindhoven (5-4, OT). Het zijn allebei best-of-three-series.

Lees hier meer over de wedstrijden van zaterdag >>>

Delen