Oranjevrouwen OKT Cheer3 2016

6 april 201908:47

Door Joep Meijsen

Game Day: Zuid-Korea eerste uitdaging Oranje-vrouwen

Het Nederlandse vrouwenteam opent vanmorgen het WK in Beijing met de wedstrijd tegen Zuid-Korea. IJshockeynederland.nl blikt vooruit.

Vorig jaar

Het Nederlands vrouwenteam werd in Maribor overtuigend wereldkampioen in Division 2A. De ploeg won alle vijf de wedstrijden met een doelsaldo van 24 doelpunten voor en 3 tegen. Daarmee is de ploeg na een afwezigheid van twee jaar terug op het niveau waar het in de jaren daarvoor over het algemeen actief was.

Het programma voor vandaag

Nederland speelt vandaag de middag-wedstrijd. Op dit moment is de wedstrijd tussen China en Letland al aan de gang, terwijl de avondwedstrijd tussen Polen en Kazachstan wordt gespeeld. Het is in Beijing zes uur later dan in Nederland. Dat betekent dat de starttijden voor de drie wedstrijden van vandaag als volgt zijn:

07.00 uur: China - Letland
10.30 uur: Nederland - Zuid-Korea
14.00 uur: Polen - Kazachstan

Oranje

Het Nederlands team vertrok enkele dagen geleden naar Beijing en oefende daar tegen Letland. Die wedstrijd werd met 8-1 gewonnen. Gisteren was er even tijd voor ontspanning met onder meer een kort bezoek aan de Chinese Muur. Vandaag begint het echter dus het serieuze werk voor bondscoach Joep Franke en zijn spelersgroep. Dat is een piepjong team met een gemiddelde leeftijd die onder de 22 ligt. Jongste speler is de pas 16-jarige goalie Emma Fondse uit Oss, oudste speler is de 30-jarige Savine Wielenga. De laatste keer dat Nederland tegen Zuid-Korea speelde was op het WK van 2017 in Gangneung, daar werd met 0-2 verloren. Zuid-Korea promoveerde toen naar het huidige niveau en Nederland won zilver.

De tegenstander

Zuid-Korea is een geduchte tegenstander. Het ijshockey in het land kreeg de afgelopen jaren een stevige impuls door de organisatie van de Olympische Winterspelen en vorig jaar was Zuid-Korea lange tijd in de race voor promotie door naar Division IA. De ploeg won uiteindelijk de zilveren medaille met 11 punten uit vijf wedstrijden. Het waren echter de vrouwen van Italiƫ die het nu een niveau hoger mogen proberen, zij haalden twaalf punten uit vijf wedstrijden.

Zuid-Korea heeft een team waarbij Suwon City Hall Women's Ice Hockey Team de meeste spelers levert, maar toch ook de nodige spelers in Noord-Amerika actief zijn. Ye Eun Park speelt zelfs voor Ryerson University in Toronto. Jongah Park was vorig jaar met vier goals en drie assists de topscorer van Zuid-Korea tijdens het WK. Ze had als captain ook een assist tijdens de Winterpelen. De Amerikaans-Koreaanse Marissa Brandt, ook bekend als Yoon Jung Park, scoorde vorig jaar vijf keer op het WK, maar lijkt nu te ontbreken in de selectie. Dat geldt ook voor de voornaamste startende goalie van vorig jaar So Jung Shin.

Livestream

De organisatie van het WK in China biedt helaas geen livestream aan van de wedstrijd tussen Nederland en Zuid-Korea. Wel gaan de vrouwen als het technisch allemaal lukt zelf streamen. Dit gebeurt via de Facebook-pagina van het vrouwenteam >>>>