Geleen dwingt vijfde wedstrijd af

Komende zondag wordt de kampioen van Nederland bekend. Door de overtuigende 5-2 overwinning van Geleen in eigen huis verpestte Eaters niet alleen de verjaardag van Alexander Selivanov, maar is een vijfde wedstrijd in de finaleserie noodzakelijk. Matt Glasser had een goal en twee assists namens de winnende formatie.

Glanerbrook zat vrijdagavond stampvol voor een merkwaardige pot ijshockey. Een echt Nederlands ijshockeyduel dat bol stond van de incidenten en gebeurtenissen. Technisch geen sterke wedstrijd, maar zowel in positieve als negatieve zin veel spektakel, met na de zestig minuten een terechte winnaar.

Opvallendst in de openingsfase waren de afwezigen. Geleen trad natuurlijk aan zonder Dennis ten Bokkel en de geschorste Kay Gielen. Onverwacht stond echter ook sterspeler Ian McDonald langs de kant met een blessure. Daarmee leken de kansen van Eaters in eerste instantie flink af te nemen. Echter ook aan Haagse kant ontbrak een belangrijke pion. Doelman Imrich Petrik raakte afgelopen dinsdag geblesseerd en zat nu aan de kant.

Aan Fabian Schotel de ondankbare taak de Slowaak te vervangen. De 22-jarige Dordtenaar kwam de afgelopen maanden slechts sporadisch in actie, maar stond ineens in het centrum van de belangstelling bij de mogelijke kampioenswedstrijd van Den Haag. Dat Geleen ook nog met het eerste de beste schot van de wedstrijd op voorsprong kwam, hielp de goalie ook niet. Net als de vele straffen en het vele puckverlies van zijn teamgenoten.

De eerste treffer viel na een straf tegen Tony Demelinne in de openingsfase. David Burgess reageerde attent tijdens de daaropvolgende powerplay. Geleen kreeg daarna in het restant van de periode volop kansen om de wedstrijd al in een vroeg stadium naar zich toe te trekken, inclusief een lange periode met vijf tegen drie. Hoewel Eaters een paar keer dichtbij een treffer was, bleef Den Haag vooralsnog overeind. Aan de andere kant van het ijs kreeg de ploeg uit de Residentie ook de nodige kansen, maar Sami Heinonen toonde zich tijdens grote delen van de wedstrijd heer en meester in eigen net.

Een tweede tegenslag voor Den Haag was de opening van de tweede periode. Na amper vijftien seconden verloor Brian Mullally de puck en Matt Glasser maakte hier optimaal gebruik van. Den Haag wankelde, maar sloeg via een prima reboundgoal van Marco Postma toch goed terug. De Hagenaren kregen hier en daar ook mogelijkheden helemaal terug te komen in de wedstrijd. Eaters nam echter in de slotfase van de periode toch afstand. Eerst scoorde Akim Ramoul met een uitstekend schot in de bovenhoek, terwijl niet veel later ook Jeffrey Mens het net wist te vinden.

Daarmee kreeg Eaters een riant uitzicht op de overwinning. Den Haag leek er in de derde periode ook niet veel geloof meer in te hebben, vooral toen Shawn Collymore er na 48 minuten met een hard schot ook nog 5-1 van maakte. Daarbij liepen ook de irritaties in de wedstrijd steeds verder op.

Stace van Bentem scoorde weliswaar nog voor Den Haag, maar het aantal opstootjes op het ijs nam ook steeds verder toe. Zelfs Sami Heinonen kwam helemaal zijn net uit om halverwege het ijs vergelding te zoeken voor een eerdere overtreding op hem.

Tegen die tijd was echter al lang duidelijk dat de ploegen elkaar op zondag weer tegen zouden komen.

Na afloop van de wedstrijd waren de rapen helemaal gaar en vonden op verschillende plekken van het ijs vechtpartijtjes plaats. Dit leverde de broers Van Bentem matchpenalties op, waardoor zij in ieder geval de beslissende wedstrijd zullen moeten missen. Lars van Sloun ontving een game-misconduct, maar deze heeft vooralsnog geen gevolgen. Het is echter tekenend voor de sfeer in een finaleserie die rustig de spannendste in jaren kan worden genoemd.

Zondag vallen alle puzzelstukjes in elkaar en wordt duidelijk of Den Haag de landstitel prolongeert of dat Geleen aan het mooiste ijshockeyfeest in de geschiedenis van de club kan beginnen. In die ontmoeting in de Haagse Uithof zijn in ieder geval Ian McDonald en Kay Gielen weer van de partij. Of ook Imrich Petrik er weer bij is, is nog maar de vraag.

 

Eaters Celebrate 5 1 230312

Nog meer ijshockey