Eaters vs kemphanen 091113

5 januari 201400:44

Geleen grijpt punten in Eindhoven

Geleen boekte zaterdagavond een ruime 3-7 overwinning in Eindhoven. Eaters scoorde in de tweede periode vijf keer in tien minuten om het duel te beslissen. Mikko Palotie en Bryan Kolodziejczyk hadden ieder twee goals en een assist.

Kemphanen mist een afmaker, dat was wel duidelijk in het duel tussen de twee onderste ploegen van de ranglijst. De combinaties van achteruit zagen er soms best aardig uit bij het team van Josh Mizerek. Dat resulteerde vooral in de eerste twintig minuten in veel kansen om het initiatief in de wedstrijd te nemen, maar aan het einde van de periode stond het uiteindelijk gewoon 0-0.

De rol van Eaters-goalie Patrick Martin mag daarbij niet worden uitgevlakt. De pas 22-jarige uit Clarence, Ontario afkomstige doelman speelde vorig seizoen nog op lager jeugdniveau in Canada voor Smiths Falls Bears, maar heeft zich in Geleen ontwikkeld tot een belangrijke steunpilaar voor de ploeg. De doelman beschikt bovendien over een Nederlands paspoort, wat in de toekomst wellicht nog van pas kan komen als Martin in Nederland blijft.

In het duel met Kemphanen liet hij zien positioneel sterk te zijn en over goede reflexen te beschikken. Dat was vooral in de eerste en derde periode van belang toen regelmatig Kemphanen voor zijn neus opdoken met joekels van kansen. Dat tegen het einde van de tweede periode het eerste Eindhovense doelpunt er erg houdbaar uitzag, deed al niet meer ter zake. De wedstrijd was al beslist.

De ontmoeting kantelde na vijf minuten spelen in de tweede periode. Een snel uitgevoerde aanval van Eaters brak de wedstrijd open. Mikko Palotie vuurde het oorspronkelijke schot af en Luca Heutmakers was paraat om de rebound af te ronden. Dertien seconden later was het opnieuw raak, deze keer scoorde Palotie zelf van dichtbij.

Dit was een teken voor Mizerek om een time-out te nemen om zijn ploeg tot de orde te roepen. Het stelpte het bloeden niet. Veertig seconden na de hervatting passeerde Palotie doelman Mollen in de korte hoek voor de 0-3. De gifbeker was daarmee nog niet leeg voor Kemphanen. Lars Engwegen profiteerde enkele minuten later van slordig puckverlies op de blauwe lijn voor de vierde treffer, terwijl Mark Siemonsma keurig bediend werd door diezelfde Engwegen voor de 0-5.

Daarmee was het duel feitelijk voorbij. Raymond van der Schuit scoorde weliswaar nog tegen, maar Bryan Kolodzieczyk herstelde de marge met een goed schot nadat Marc Donders voor vier minuten naar de kant was gestuurd vanwege een overtreding op Pippo Limnell. De slotperiode werd daarna eigenlijk om des keizers baard gespeeld. Via goals van nogmaals Van der Schuit en Koen Bakker wist Kemphanen die periode te winnen.

Het slotakkoord van de wedstrijd was echter weer voor Geleen dat via het tweede doelpunt van Kolodziejczyk uitliep naar 3-7. Eaters ontvangt zondag in eigen huis Heerenveen. Kemphanen gaat zondagmiddag op bezoek bij Tilburg Trappers.