WK2018 Ned Chi 5

24 april 201808:46

Door Joep Meijsen

Goedemorgen Tilburg: Chinezen, IJslanders en games seven

Goedemorgen vanuit Tilburg. In deze eerste speciale editie van de Morning Skate natuurlijk veel aandacht voor de goede start van Oranje op het WK, we kijken vooruit naar de wedstrijddag van vandaag en zetten de rest van het ijshockeynieuws van de dag op een rijtje.

Nederland begon het WK in Tilburg...

met een mooie 7-0 zege tegen China. Giovanni Vogelaar had twee goals en een assist in het duel, waarin Oranje het grootste deel van de wedstrijd domineerde. Klik hier voor het wedstrijdverslag en de reactie van Vogelaar op zijn eerste WK-wedstrijd sinds 2015. >>>

Bondscoach Doug Mason...

was voor zijn rentree als bondscoach niet nerveus gisteren. 'De eerste keer dat ik bondscoach was, was ik zeker nerveus voor de eerste wedstrijd. Nu al jaren niet meer. Ik ben vooral blij als de wedstrijd begint. Dat is denk ik een kwestie van ervaring na dertig jaar. Ik heb vertrouwen in mezelf en wat ik met een team kan doen.'

Nederland was de eerste paar minuten wellicht nog een beetje zoekende, maar in het restant van de wedstrijd dominant. Mason: 'Het andere team start ook met heel veel energie. Die willen wat bereiken in dit toernooi. Ik ben tevreden over het feit dat we weinig doelkansen hebben weggegeven en het was wachten op het eerste doelpunt van ons. Daarna is de wedstrijd niet meer in gevaar geweest.'

Fotograaf Marco Spelten...

maakte een mooie serie foto's rond het duel. Hieronder zijn selectie.

Nederland moest het in Tilburg...

in het eerste duel doen zonder Joey Oosterveld, die nog een schorsing moest uitzitten als gevolg van een opstootje op het ijs vorig jaar in Belfast. Zijn plek in de aanval werd overgenomen door Jordy Verkiel, die samen met Raphael Joly en Ties van Soest een lijn vormde. Oosterveld keert vandaag terug in de opstelling en Verkiel schuift terug naar de verdediging. Bondscoach Mason: 'We blijven met vier lijnen spelen, korte shifts en veel ijstijd voor het hele team.'

Nederland treft vandaag in het tweede...

duel dus IJsland als tegenstander. Die ploeg opende het WK met een 3-0 nederlaag tegen Australië. In het andere duel van de openingsdag won Servië met 4-1 van België. Vandaag staan hier in Tilburg drie duels op het programma:

13.00 uur: Australië - België
16.30 uur: China - Servië
20.00 uur: IJsland - Nederland

Kaarten zijn te koop via Ticketpoint >>>

Eindhoven Kemphanen...

trok een derde nieuwe speler aan in aanloop naar het nieuwe seizoen. Het gaat om de 17-jarige Branko Dijstelbloem, die uit de jeugd van het Duitse Neusser EV afkomstig is. 'Ik ben jarenlang vijf tot zes keer per week naar op en neer gereden naar Duitsland. Op een gegeven moment eist dit voor de privé-situatie zijn tol en ik wil dichterbij huis gaan kijken. Met Eindhoven kwam ik in gesprek en daar heb ik een goed gevoel aan overgehouden. Ze hebben een internationale topcoach en dat was een belangrijke voorwaarde in mijn keuze', zo wordt de kersverse Kemphaan geciteerd door de club. Als het nieuwe seizoen begint, is Dijstelbloem achttien jaar.

Steve Mason ontbreekt...

in de selectie van zijn vader voor dit WK. Mason is met zijn team Rapperswil-Jona verwikkeld in promotie-degradatiewedstrijden in Zwitserland. Maandagavond won de ploeg het zesde duel in de serie met 2-1 van Kloten Flyers, waardoor het zevende duel, komende woensdag in Kloten, de beslissing moet brengen.

Deggendorfer SC...

vorige week nog verliezend tegenstander van Tilburg in de finaleserie in de Oberliga, meldt vijf vertrekkende spelers. Verdedigers Robert Peleikis en Pascal Sternkopf gaan zelf op zoek naar een andere uitdaging, terwijl Benedik Böhm, Santeri Ovaska en Daniel Filimonow geen nieuw contract krijgen aangeboden. Herne neemt de 21-jarige Moritz Schug over van Neuwied uit de regionalliga. Schug had daar 56 punten in 38 wedstrijden.

De Washington Capitals ...

zijn door naar de volgende ronde van de NHL play-ofs. Alex Ovechkin had twee goals in de vierde overwinning op rij voor Washington tegen de Columbus Blue Jackets. De volgende tegenstander van Washington zijn de Pittsburgh Penguins.

Frederik Andersen...

maakte vannacht 32 saves tegen de Boston Bruins in het zesde duel in de serie. De Toronto Maple Leafs komen met de 3-1 zege op 3-3 in de serie en het zevende duel in Boston moet nu woensdag de beslissing brengen. William Nylander, Mtich Marner en Tomas Plekanec scoorden voor Toronto.