Devils smulders celebrate vs gijs 021009

3 oktober 200900:00

Door Joep Meijsen

Grizzlies houdt lang stand

Nijmegen Devils scoorde vier keer in de tweede periode voor een moeizame zege op een hardwerkend Groningen. Doug Orr en Phil Aucoin hadden ieder een goal en twee assists in de wedstrijd.

‘Het enige postieve aan vandaag zijn de derie punten. Op een deel van de tweede periode na was het recreatieniveau', zei coach Chris Eimers na afloop. ‘Ik heb geen idee waarom de spelers op die manier aan de wedstrijd beginnen. Als coach kun je ook maar weinig. Ik heb een vroege time-out aangevraagd, gewisseld met de lijnen. Ik had maar zes verdedigers en tien aanvallers, dus ik kon moeilijk vier spelers op de bank zetten.'

Zijn collega Sergey Yashin was een stuk tevredener. ‘Ik ben tevreden over ons spel, maar natuurlijk niet over het resultaat. Ik heb voorlopig nog te weinig spelers in mijn team met scorend vermogen. Vooral in de eerste periode hebben we goed gespeeld en eigenlijk geen kans weggegeven. In de tweede periode nemen spelers te veel risico en dan krijg je de deksel op de neus omdat we fouten gaan maken. Vooral mijn eerste twee lijnen hebben erg goed gespeeld vanavond.'

De eerste periode was inderdaad ruimschoots voor Groningen, dat voldoende kansen kreeg om de basis te leggen voor een daverende verrassing. Devils slaagde er amper in een fatsoenlijke combinatie op te zetten en al na zeven minuten moest Chris Eimers een time-out nemen om zijn spelers op scherp te zetten. Tot veel verbetering leidde het niet. Vooral Peter Cartwright vormde een voortdurende plaag voor de defensie. Nijmegen mocht goalie Chris Boucher danken dat het na twintig minuten nog gewoon 0-0 was.

In de tweede periode schakelde Nijmegen een versnelling hoger. Dat leverde al snel resultaat op. Met een hard schot in de bovenhoek liet Brad Smulders doelman Tom Korte kansloos. De jonge goalie keepte overigens een prima wedstrijd. Na de openingsgoal wervelde Nijmegen een paar minuten door de defensie van Groningen, met twee schoten op de paal en powerplaygoals van Doug Orr en Nick Deschenes als gevolg. De soepel fluitende Roger van der Waarden deelde maar drie straffen uit aan Groningen, maar het team kreeg wel twee powerplaygoals tegen.

De Nijmeegse aanvalsleider Phil Aucoin maakte er vijf minuten voor de tweede pauze nog 4-0 van, alvorens Blake Pronk illegaal werd gestopt op weg naar het Nijmeegse doel. Het leverde Groningen een penaltyshot, dat door de Nederlandse Canadees met flair werd afgemaakt. Pronk begon het seizoen op proef bij Nijmegen, maar lijkt een prima aanwinst voor Grizzlies.

De derde periode zakte het tempo weer in. Devils schiep zich wel kansen, maar kwam niet tot scoren. Groningen bleef goed meedoen, kreeg ook mogelijkheden maar kwam niet meer dichterbij. Het eindsignaal kwam voor de meeste toeschouwers als een opluchting.

Bij Nijmegen ontbraken de geblesseerde Marty Mjelleli, Max van Lieshout en Remo Speijers. Groningen zag Francis Walker uitvallen met een rugblessure. Kort na de wedstrijd was nog niet duidelijk hoe ernstig de blessure was. Groningen krijgt morgen Tilburg Trappers op bezoek. Nijmegen mag zondag op bezoek bij Geleen en heeft voor dinsdag de uitwedstrijd in Tilburg op het programma staan.