27 februari 200700:00

Grizzlies, Trappers in finale

Groningen Grizzlies en het selectieteam van Tilburg Trappers hebben zich afgelopen weekend geplaatst voor de finale van de play-offs in de Eerste Divisie. Groningen won in twee wedstrijden van Zoetermeer terwijl Tilburg Utrecht met 2-1 versloeg in de derde en beslissende wedstrijd.

Groningen Grizzlies plaatste zich vrij eenvoudig voor de finale. Na de eerdere 5-0 winst in de thuiswedstrijd, won de regerend kampioen ditmaal met 2-8 in Zoetermeer. De bezoekers kende een vliegende start nadat Juha Kaari de score al opende na vierenveertig seconden. Na zeven minuten kwam Zoetermeer op gelijke hoogte door een doelpunt van Marco Bommezijn. Daarna nam Groningen definitief de regie in handen. Zoetermeer liep tegen twee straffen aan die genadeloos werden omgezet in twee powerplaygoals door Groningen. Garret Vaslet en Nick Thiros kregen de doelpunten op hun naam.

In het begin van de tweede periode waren de rollen voor heel even omgedraaid. Groningen liep binnen twee minuten tegen twee straffen aan. Tijdens dit numerieke overwicht wist captain Jeroen Admiraal de aansluitingstreffer te noteren. Groningen wist echter de wedstrijd al te beslissen in de tweede helft van de tweede periode. Twee goals van Nick Thiros brachten Groningen op een veilige 2-5 voorsprong die niet meer in gevaar kwam in de derde periode.

De laatste periode werd vooral gekenmerkt door veel straffen. Daarbij liep Groningen-goalie Tom Korte tegen een match penalty waardoor hij automatisch de eerste twee wedstrijden van de finale moet missen. Tussen de straffen door wist Groningen nog wel drie maal te scoren. Via Garret Vaslet, Matt Tremblay en Danny Kerstholt werd de eindstand op 2-8 bepaald.

Groningen zal het in de finale op moeten nemen tegen het selectieteam van Tilburg Trappers. De ploeg van coach Nick Rohde versloeg Utrecht Dragons in eigen huis met 2-1. Daarmee kwam een einde aan een spannende serie tussen beide ploegen waardoor Utrecht net als vorig jaar niet verder is gekomen dan de halve finale. De Tilburgers mogen revanche gaan nemen op Groningen dat vorig jaar nog te sterk was voor Tilburg in de halve finale.

De derde en beslissende wedstrijd in Stappegoor bleef spannend tot de laatste seconde. De score werd pas laat in de derde periode geopend. Andreas Kraan zette Tilburg op voorsprong in de 48e minuut op aangeven van Robbert Marcelis en Jeffrey Melissant. Halverwege de periode kwam Utrecht langszij nadat Elroy Broos de puck langs Ian Meierdres wist te schieten.

Max van Lieshout werd uiteindelijk de held in Tilburg. Zijn schot in de 56e minuut betekende de game-winning goal voor de thuisploeg. Ondanks een slotoffensief van Utrecht kwam er geen verandering meer in de stand.

Zondag 4 maart vindt de eerste finalewedstrijd plaats in Groningen. Op vrijdag 9 maart volgt dan de tweede ontmoeting in Tilburg. De eventuele derde wedstrijd zal op zondag 11 maart worden gespeeld in Groningen.