Eaters vs Trappers 151211 jacobs juich

14 december 201123:06

Door Joep Meijsen

Hagemeijer schiet Tilburg naar finale

De finale om de Nederlandse beker wordt een herhaling van vorig jaar. Diederick Hagemeijer schoot Tilburg Trappers in de wedstrijd tegen Geleen woensdagavond naar de finale met een prima schot op de backhand. Daardoor staat Trappers wederom in de finale tegenover Den Haag.

Ruim zestig minuten was het duel tussen Trappers en Eaters woensdag in evenwicht. Doelpuntloos ook, in een ontmoeting waarin nervositeit en spanning het duidelijk wonnen van techniek en combinatievermogen. Het aantal behoorlijke kansen voor de beide teams was over zestig minuten te tellen op de vingers van twee handen. In overtime kwam de wedstrijd ineens in een stroomversnelling. Eaters kreeg zelf de kans de wedstrijd te beslissen, maar in plaats van in het net kwam de puck in een flits aan de andere kant van het ijs bij Diederick Hagemeijer terecht. Theo van Gerwen: ‘Normaal snijdt Didi altijd met de puck naar binnen. Deze keer koos hij ervoor om op de backhand te schieten. Ik denk dat hij daarmee Sami Heinonen verraste.'

De Tilburgse coach was na afloop vanzelfsprekend enorm blij. ‘Dit is een ploeg zoals ik die nog nooit eerder heb meegemaakt qua mentaliteit. Ze strijden echt ieder moment en voor iedere puck. Het is geen toeval dat de goal valt in de transitie. Dat is één van onze sterke punten. Maar dat is het ook voor Geleen. Die zoeken ook met succes vaak de lange pass op Burgess of McDonald. Maar we hebben de finale weer gehaald. Nu hopen dat tegen die tijd iedereen nog fit is', stelde de oud-international.

Zijn collega Chris Eimers was vanzelfsprekend teleurgesteld. Volgens hem heeft Eaters verzuimd de wedstrijd op de powerplay te beslissen. ‘We lopen dit seizoen op ongeveer 20 procent. Dat betekent dat we één op de vijf keer scoren. Daar hebben we vandaag ook de kans voor gehad. Maar we hadden de serie vorige week al moeten beslissen. Toen gingen we met een verkeerde mentaliteit het ijs op. Er was geen strijd. Dat valt de spelers vandaag niet te verwijten. Het was een wedstrijd op strijd die uiteindelijk met één goal is beslist. We moeten nu onze focus verplaatsen en gaan werken aan het volgende doel.

De grootste kans op de powerplay was in de derde periode met bijna anderhalve minuut vijf tegen drie. Ryan Burkholder werd tot twee keer toe in stelling gebracht. De Canadese verdediger zag zijn eerste schot voorlangs gaan en brak bij de tweede poging zijn stick. Ook met nog anderhalve minuut te gaan in de wedstrijd had Eaters de kans op de powerplay, maar noch in de reguliere speeltijd, noch in de halve minuut in de overtime wist de ploeg Ian Meierdres te verschalken, die wederom een shutout op zijn naam bracht. De beste kans van de powerplay was zelfs voor Tilburg, dat shorthanded op Heinonen stuitte.

Trappers speelde aanvallend niet zijn sterkste wedstrijd, maar gaf achterin ook weinig kansen weg. Daarmee werd het een wedstrijd die veel leek op een schaakspel en die pas in de derde periode daadwerkelijk leuk werd om naar te kijken, vooral door de steeds verder oplopende spanning.

Eaters had vooral in de tweede periode een klein overwicht, maar de grote spelers van de ploeg, Ian McDonald en Shawn Colleymore slaagden er niet in hun stempel op de wedstrijd te drukken. De beste kans voor Geleen was wel het werk van McDonald. Met een handige pass vond hij Lars van Sloun die oog in oog stond met Meierdres, maar zijn schot zag stranden.

De twee halve finales waren toch reclame voor de sport. De ontmoetingen gingen over de volle drie wedstrijden en werden uiteindelijk pas in overtime beslist. Daarmee is de competitie misschien niet altijd van het niveau dat we de laatste jaren gewend zijn, maar fans op zoek naar ploegen die aan elkaar gewaagd zijn en spannende wedstrijden komen volop aan hun trekken. De uitkomst van de bekercompetitie is echter dezelfde als die van vorig jaar. Den Haag en Tilburg spelen de finale in Stappegoor.