Flyers bekerfinale2017

9 november 201807:30

Door Remco

Halve finales beker: de scenario's

Afgelopen weekeinde werden de eerste wedstrijden in de Beneliga gespeeld. De kaarten in de bekercompetitie zijn echter nog niet geschud. IJshockeynederland.nl zet de mogelijkheden op een rijtje.

Niet alles is onzeker. Duidelijk is dat Geleen, Nijmegen, Heerenveen en Den Haag de halve finales gaan spelen. Die worden rond Kerstmis en Nieuwjaar afgewerkt. De fianle staat dan op het programma voor zondag 3 februari 2019. De locatie wordt later bekendgemaakt.

Geleen en Amsterdam zijn uitgespeeld in de bekercompetitie. Zij hebben hun twaalf wedstrijden gehad. Nijmegen moet nog één wedstrijd spelen, Zoetermeer twee en Den Haag en Heerenveen ieder drie. Dat betekent dat er nog veel mogelijkheden zijn rond de samenstelling van de halve finales.

De eerste plaats

Zo kan Heerenveen, mits de drie resterende wedstrijden worden gewonnen, nog op dertig punten komen, wat betekent dat Flyers en Eaters in punten gelijk staan. Dat betekent dat de tie-breaker de uitkomst moet brengen.

1. Meeste wedstrijdpunten in onderlinge wedstrijden: beide teams wonnen één keer
2. Onderling doelsaldo: is gelijk
3. Meeste doelpunten voor: beide teams acht
4. Totale doelsaldo. Eaters staat op +44, Flyers op +28, maar Heerenveen heeft nog drie wedstrijden tegoed. Daarin moet het verschil in doelsaldo dus worden goedgemaakt.
5. Mocht dat ook gelijk zijn, dan komt het neer op het team dat de meeste doelpunten heeft gescoord. Eaters scoorde 77 goals, Flyers tot nu toe 48.
6. In een scenario waarin dit ook nog gelijk is, volgt mogelijk een beslissingswedstrijd tussen de twee ploegen.

Eaters eindigt bovenaan, tenzij Heerenveen geen punt verspeelt en het doelsaldo aanzienlijk verbetert. Lager dan de tweede plaats kan Geleen niet meer uitkomen.

Nog veel mogelijk

Nijmegen Devils staat op dit moment op de tweede plaats, maar kan nog gepasseerd worden door zowel Heerenveen als Den Haag. Als de ploeg op 30 november tenminste één punt pakt tegen Den Haag of Den Haag verspeelt tenminste drie punten tegen Heerenveen en/of Tilburg dan eindigt Nijmegen minimaal derde. De ploeg is daarna afhankelijk van de prestaties van Heerenveen. Als Flyers en Devils puntgelijk eindigen dan komt het weer op doelsaldo aan. Beide teams wonnen hun onderlinge uitwedstrijd met 2-5.

Als Flyers de volle buit pakt, is de ploeg zeker van thuisvoordeel in de halve finale, met mogelijk zelfs de eerste plaats. De ploeg kan zich zelfs een verliespartij veroorloven, mits het doelsaldo maar hoger wordt opgevoerd dan dat van Nijmegen. Als Flyers twee keer verliest komt het in de onderlinge rangschikking met Nijmegen aan doelsaldo en komt ook Den Haag weer in beeld als bedreiging.

Den Haag heeft nog drie uitwedstrijden op het programma staan en kan maximaal op 26 punten komen. Voordeel is dat zowel Heerenveen als Nijmegen nog op het programma staan, waardoor Hijs zelf nog veel kan doen. Dan moet Flyers echter in zijn wedstrijden tegen Tilburg en Zoetermeer tenminste één punt verspelen.

Nijmegen, Heerenveen en Den Haag kunnen allen ook nog op de derde plaats eindigen. Dit betekent simpelweg dat er op dit moment nog niets te zeggen valt over de samenstelling van de halve finales.

Schema

Resterend programma:
10 november: Zoetermeer – Tilburg
11 november: Tilburg – Heerenveen
16 november: Zoetermeer – Heerenveen
17 november: Heerenveen – Den Haag
24 november: Tilburg – Den Haag
30 november: Nijmegen – Den Haag

Delen