Final Four2018 Heerenveen Nijmegen doelpunt Marc Nijland 2018

24 februari 201819:17

Heerenveen met moeite langs Nijmegen

UNIS Flyers Heerenveen heeft zich als eerste geplaatst voor de finale om de Nederlandse titel. Ondanks een comeback van Nijmegen, won Heerenveen met 5-3. Ronald Wurm scoorde tweemaal.

UNIS Flyers Heerenveen - Ahoud Devils Nijmegen

In de eerste minuut kreeg Nijmegen direct een goede kans. Een schot van Nick de Jong kwam terug vanaf de boarding. Kay Gielen kreeg daarna net niet zijn stick goed tegen de puck aan, waardoor er niets te juichen viel voor de Nijmegenaren. Dat bleek namens Nijmegen direct het gevaarlijkste moment te zijn uit de eerste periode.

Na vijf minuten kwam Flyers op voorsprong. Tobie Collard verzorgde het prima voorbereidende werk en Marc Nijland rondde onberispelijk af: 1-0. Nog geen minuut later lag de puck alweer achter goalie Tomislav Hrelja. De Nijmeegse goalie kreeg een schot van Turcotte niet onder controle en Marco Postma tikte daarna de puck eenvoudig binnen voor de 2-0.

Het werd nog erger voor Nijmegen. Ronald Wurm scoorde shorthanded de derde Friese treffer. Daarmee leek de eerste halve finale af te stevenen op een saaie middag. Naast het krachtsverschil lag het tempo ook bijzonder laag.

Final Four2018 Heerenveen Nijmegen doelpunt SH Ronald Wurm 2018
— © Marco Spelten (Actiefotografie.nl)

Comeback Nijmegen

Net als in de eerste periode kreeg Nijmegen in de eerste minuut van de tweede periode een grote kans. Ditmaal was het wel raak. Marek Pitka rondde een fraaie combinatie af: 3-1. De wedstrijd werd daarna ook leuker om naar te kijken. Heerenveen kreeg na zeven minuten de grootste kans van de periode. Lars den Edel bracht Tony Demelinne in stelling maar zijn one-timer werd gestuit door Hrelja.

Aan het einde van de periode kwam Devils helemaal terug in de wedstrijd. De Litouwer Aivarus Bendzius schoot vanaf de boarding aan de linkerkant van het ijs. Het schot leek ongevaarlijk maar vloog toch in het doel van Flyers: 3-2. Dertig seconden voor de zoemer viel ook de Nijmeegse gelijkmaker. Levi Houkes mocht ongehinderd door het aanvalsvak schaatsen en zag zijn schot vanaf de blauwe lijn in het doel eindigen. Het zicht van Idzenga werd daarbij flink gehinderd.

Straffen doen Nijmegen de das om

In de slotperiode verloor Nijmegen in een tijdsbestek van drie minuten de wedstrijd. Harley Verkroost en Kay Gielen liepen snel achter elkaar tegen een straf op. Met twee man meer sloeg Heerenveen toe via Ronald Wurm. Zijn tweede goal van de avond bezorgde Flyers een nieuwe voorsprong.

Een minuut later, met Gielen nog op de strafbank, kreeg Nijmegen opnieuw een straf. Na een opstootje tussen Lars den Edel en Rick Wijnen, kreeg de Nijmeegse verdediger een dubbele minor wegens roughing. Devils overleefde nog wel de situatie met twee man minder maar daarna scoorde Flyers alsnog op de powerplay de 5-3. Adam Bezak scoorde met een bekeken schot.

Een tweede comeback voor Nijmegen zat er niet meer in. In de laatste vijf minuten kreeg Bendzius nog twee goede kansen. Idzenga stond echter tweemaal in de weg.

Foto's: Marco Spelten (Actiefotografie.nl)