Divers Stace van Bentem artsy 2017

23 maart 201701:01

Door Joep Meijsen

Heerenveen wint opnieuw in eigen huis

Heerenveen won het tweede duel in eigen huis tegen Den Haag met 4-3 en is daardoor nog één zege verwijderd van het kampioenschap in de Beneliga. Den Haag maakte het de Friezen woensdagavond echter wederom niet makkelijk.

Unis Flyers Heerenveen - Hijs Hokij Den Haag

De finaleserie tussen Heerenveen en Den Haag in de Beneliga is allesbehalve saai en voorspelbaar. De bijna tweeduizend toeschouwers in Thialf zagen woensdagavond opnieuw een wedstrijd met een spannend scoreverloop, enkele erg mooie goals en de nodige ophef. Vooral een opstootje na enkele minuten spelen in de derde periode bracht de gemoederen in beweging.

Stace van Bentem schaatste shorthanded richting het doel van Heerenveen, op de huid gezeten door Marco Postma. Van Bentem kwam in het duel ten val en hard in aanraking met de boarding en bleef lang liggen op het ijs. Zijn teamgenoten gingen verhaal halen bij Postma en de bank van Flyers. Over en weer werden de nodige klappen uitgedeeld, wat uiteindelijk leidde tot een minutenlang oponthoud, twee volle strafbanken en meer powerplay voor Heerenveen.

Flyers wist hier uiteindelijk van te profiteren. Met Den Haag net weer terug met vijf spelers op het ijs schoot Pippo Limnell snoeihard raak voor de 4-2. Het gebeurde allemaal in een fase in de wedstrijd waarin Den Haag juist de druk op het doel van Sjoerd Idzenga stevig had opgevoerd.

In de eerste twee duels in de serie kwam Den Haag twee keer terug in de wedstrijd in de slotperiode en de Haagse ploeg leek op woensdagavond soortgelijke plannen te hebben. Een treffer van Alan van Bentem, die raak schoot in een schuivend doel, zal die hoop alleen maar hebben versterkt. Met nog ruim zestien minuten te spelen in de wedstrijd was de marge van Flyers teruggebracht tot één goal.

Het opstootje, gevolgd door het lange oponthoud en de treffer van Limnell braken het momentum van Den Haag echter. Via een powerplay-goal van Raymond van der Schuit kwam de ploeg nog wel terug tot op één goal en met de goalie van het ijs werd nog geprobeerd een slotoffensief af te dwingen, maar Heerenveen bleef overeind voor de winst, waarbij de goal van Limnell het verschil tussen de twee teams was. Van Bentem kon overigens het duel uitspelen.

Het vormde de ontknoping van een boeiend duel, waarin Den Haag na zo'n tien minuten spelen op voorsprong kwam in een powerplay. Raymond van der Schuit was de succesvolle schutter met een prima schot in de bovenhoek. Voor het eerste rustsignaal van de scheidsrechters Hengst en De Brabander had Heerenveen echter het voordeel in de ontmoeting veroverd. Eerst was het Yan Turcotte die met een schot de gelijkmaker scoorde, vervolgens won Marco Postma een duel aan de boarding, schudde achter het doel meer tegenstanders van zich af en wist de puck uiteindelijk voor te brengen waar Adam Bezak wel raad wist met het buitenkansje.

Flyers breidde de voorsprong in de tweede periode verder uit via Kevin Nijland. Op de powerplay ontving hij een lange pass van Tony Demelinne, schaatste alleen af op Fabian Schotel en rondde af met een fraai schot. Vrijdagavond gaat de serie verder in de Uithof. Winst van Heerenveen betekent een volgende hoofdprijs voor het team van Mike Nason. Bij een zege van Den Haag volgt een beslissend vijfde duel in Thialf op zaterdag.

Delen