Flyers vs Trappers 141114 C

24 april 201508:07

Door Joep Meijsen

Heerenveen ziet af van Oberliga

Heerenveen ziet af van de overstap naar de Duitse competitie. De basis aan goede spelers in het noorden van het land is te klein om een rol van betekenis te spelen in de Oberliga.

Dat zegt Flyers-voorzitter Henk Hoekstra in de Leeuwarder Courant. De club gaat nu investeren in de jeugdopleiding. 'De basis van kwalitatief goede Nederlandse spelers is in het Noorden te klein om in de Duitse competitie echt een woordje mee te kunnen spreken', zo wordt Hoekstra geciteerd.

Daarmee blijft nu alleen Tilburg nog over als Nederlandse club die naar de Oberliga wil verkassen. Trappers zit daarbij nog altijd in de wachtkamer tot er in Duitsland definitieve overeenstemming is over de nieuwe opzet van de derde liga. Besluitvorming hierover is inmiddels al enkele keren vooruit geschoven en zou nu in de eerste week van mei plaats moeten vinden.

'Ook die onzekerheid is voor ons een reden om af te haken', zegt Hoekstra in de krant. Dit betekent dat Flyers, dat al van plan was met een tweede team deel te nemen aan de nieuwe Eredivisie, zich weer op de Nederlandse competitie gaat richten. 'We houden voor komend seizoen dezelfde sponsorbegroting aan. Alleen zal de verdeling nu anders zijn.' Met een kwart miljoen aan sponsorinkomsten en 75.000 aan recettes moet de begroting op 350.000 euro uitkomen, een ton minder dan vorig jaar.

Voor het eerste team is een budget van 175.000 euro beschikbaar. 'De rest van het geld gaan we in de jeugdopleiding stoppen. We gaan het regionaal trainingscentrum dat in Thialf wordt opgezet breed steunen', aldus Hoekstra in de krant. Flyers wil komend seizoen in Nederland meedoen om het landskampioenschap. 'We willen in deze nieuwe opzet jaarlijks om het kampioenschap spelen. We doen nu een stap terug, maar wel om er later twee vooruit te zetten.'

Daarbij is echter ook nog de vraag hoe deze er exact uit komt te zien, al lijken alle pijlen zich nog altijd te richten op een brede competitie met deelnemers uit België en Nederland, waarbij het wedstrijdprogramma deels regionaal is ingericht om veel verre uitwedstrijden te voorkomen. De bekercompetitie wordt daarbij gebruikt als extra wedstrijden voor teams die één wedstrijd per week te weinig vinden.