Hyc celebrate vs lions away 1314

1 december 201322:44

Herentals dwingt derde duel af

HYC Herentals boekte een belangrijke zege in Dordrecht. De Belgische formatie versloeg Lions met 2-4 mede dankzij twee goals van Mitch Morgan.

Beide ploegen maakten er een spannende wedstrijd van voor de 400 aanwezige toeschouwers. Herentals kon daarbij rekenen op de steun van zo’n 60 meegereisde supporters. Die zagen een gelijkopgaande eerste periode waarbij beide teams kansen kregen. Don Nichols kreeg voor Dordrecht twee goede schietkansen en Valentijn Scheffe was van dichtbij gevaarlijk. Aan de andere kant zorgde de rappe Mitch Morgan voor het meeste gevaar.

Na de pauze kwam de wedstrijd echt op gang. Al in de tweede minuut scoorde Mitch Morgan de 0-1. Morgan mocht alleen op Kisito Zonneveld af, na een prachtige lange pass van Trevor Hunt. Dat concept bleek te werken want in het verloop van de periode kreeg Herentals tot twee keer toe op identieke wijze een kans. Alleen zowel Joep Vercammen als Andy Bathgate wisten Zonneveld niet te passeren.

Het missen van die kansen kwam Herentals duur te staan. Aan de andere kant had John Versteeg namelijk wel het vizier op scherp staan. In de 27e minuut tekende Versteeg voor de gelijkmaker na een combinatie met Dan Koudys. Drie minuten later verraste Versteeg goalie Bjorn Steijlen opnieuw met een prima schot in de rechterhoek.

Naast doelpunten waren er ook de nodige opstootjes. Bij de kans van Bathgate ging het even mis tussen Ben Torremans en Kisito Zonneveld. Halverwege de periode kregen Dries Leirs en Joy Turpijn het met elkaar aan de stok, na een prima check van Turpijn. De handschoenen gingen uit en Turpijn kwam als overwinnar uit het gevecht. In de 36e minuut kwam Herentals langszij. Vincent Morgan deed het prima voorbereidende werk en bediende de vrijstaande Trevor Hunt. Die schoof de puck langs Zonneveld: 2-2.

Ook in de derde periode bleef het spannend. Mitch Morgan bracht na vier minuten zijn ploeg weer aan de leiding. De Belgisch international verraste Zonneveld met een schot hoog in het doel. Dat bleek uiteindelijk de winnende goal te zijn. Ondanks behoorlijke kansen aan beide kanten, bleef die stand tot in de slotminuut staan. Craig Voakes besliste de wedstrijd definitief met een empty netter. Een echt slotoffensief van Dordrecht bleef uit, mede vanwege een onnodige straf voor Reinier Staats in de slotfase.

Coach Paul Vincent was zichtbaar opgelucht na afloop: ‘We hadden deze overwinning echt nodig. In de vorige ontmoeting voelden wij ons de betere ploeg, maar stonden we met lege handen. Vandaag was de terugkeer van Bjorn Steijlen en Evan Mosey (schorsing) erg belangrijk voor ons. Mosey is echt de leider van de verdediging en is ook enorm belangrijk voor onze powerplay. Daarnaast hebben we als ploeg vandaag goed gelet op onze turnovers. Dordrecht is geen extreem agressieve ploeg, ze kunnen heel goed wachten op de fouten van een tegenstander en slaan dan toe. Onze derde lijn deed het vandaag ook prima. Ze hebben geen tegengoals geïncasseerd en dat is het belangrijkste voor die lijn.’

Dinsdag volgt het derde en beslissende duel in Herentals. Vincent: 'Wij moeten gebruik maken van ons thuisvoordeel. Op een doordeweekse werkdag moet Dordrecht door de avondspits naar onze baan toe komen en daar moeten we van profiteren. Dat hadden we eigenlijk vrijdag al moeten doen.'