1934 0775

27 maart 201922:56

Door Joep Meijsen

Herentals steelt thuisvoordeel van Flyers

Herentals greep met een overtuigende 4-8 zege in Thialf de controle over de finaleserie in de Beneliga. Vincent Morgan en Ben Coolen scoorden ieder twee keer. De Belgische kampioen en bekerwinnaar heeft nu nog één zege nodig om de derde hoofdprijs van het seizoen binnen te slepen.

Herentals begon gretiger en scherper aan de wedstrijd dan de thuisploeg en nam eigenlijk vanaf de openingsfase al het initiatief in het duel. Flyers speelde een snelle en sterke tweede periode, maar dat was uiteindelijk onvoldoende om het duel op zijn kop te zetten en in de slotperiode liep Hyc uit naar een stevige overwinning. Zaterdag mag de ploeg van coach Jeffrey van Iersel in eigen huis proberen om de beslissende derde wedstrijd te winnen. Als Flyers wint, volgt op zondag een beslissend duel in Thialf.

1934 0239

Anders

De wedstrijd was qua karakter compleet anders dan de andere twee ontmoetingen tot nu toe. Herentals sneed zeker in de openingsfase door de defensie van Flyers. Al na drie minuten leverde dat succes op. Ben Vercammen en Vincent Morgan schaatsten samen het aanvalsvak binnen en legden op tijd terug naar de inschaatsende Kyle Brothers. De scherpschutter van Herentals mocht in alle vrijheid een hoek uitkiezen en zorgde voor het openingsdoelpunt.

Drie minuten later wist Sjoerd Idzenga twee inzetten van dichtbij te stoppen, maar won Herentals de rebounds en de derde keer was het wel raak. Ben Coolen prikte de puck binnen. Een halve minuut later kreeg Vincent Morgan vrij doorgang richting het doel, Pippo Limnell trok aan de noodrem, de referees besloten tot een penaltyshot en de Belgische international ronde vol souplesse af voor de 0-3. Een bittere pil voor het massaal opgekomen Friese publiek, een mooi feestje voor de meegereisde fans van Herentals.

1934 0534

Flyers knokt terug

Flyers toonde in het restant van de periode wel veerkracht, al kwam de ploeg ook nog een keer goed weg toen Herentals voor open net de puck tegen de paal schoot. Jasper Nordemann zorgde kort na de derde treffer voor de eerste Friese goal, maar een powerplay een paar minuten later bood Hyc de kans de marge weer te vergroten. Vincent Morgan ontving de puck van achter het doel en schoot met een diagonale pegel raak. Flyers kreeg in de slotfase van de periode toch nieuwe energie bij een powerplay met vijf tegen drie. Todd Ratchford liet een van zijn bekende one-timers los voor de 2-4.

Of het een donderspeech was in de kleedkamer of het besef bij de spelers van Flyers dat ze uit een ander vaatje moesten tappen is niet bekend, maar in de tweede periode kwam een heel nieuw Heerenveen uit de kleedkamer. Vanaf de eerste seconde werd de druk op het doel van Kevin van Looveren opgevoerd en met een uitstekend uitgevoerde forecheck werd voorkomen dat Hyc het eigen geliefde snelle spelletje kon spelen.

Dit resulteerde ook in de nodige kansen, maar de eerder genoemde Van Looveren toonde zich hier van grote waarde voor zijn ploeg. Pas halverwege de periode kreeg Flyers loon naar werken en het was Jasper Nordemann die met zijn tweede van de avond een langdurige Flyers-aanval afrondde. Ineens was het verschil nog maar één goal en leek alles weer mogelijk.

1934 0546

Interference

Nu was het de beurt aan Herentals om veerkracht te tonen. Een interference-call tegen Niels van der Vossen bood Hyc een gouden kans om de marge weer verder te vergroten en via Mitch Morgan was het al snel raak, waardoor al het harde werk van Flyers eerder in de periode voor niets leek te zijn. Daarna slaagde Heerenveen er eigenlijk niet meer in om zijn wil op te leggen aan Herentals en het waren de Belgen die de controle in de derde periode weer overnamen.

Vroeg in de periode zorgde Vincent Morgan met zijn tweede van de ontmoeting ervoor dat de moed bij Flyers extra in de schaatsen zakte en toen Ben Coolen met een mooie solo en Ben Vercammen in een prima uitbraak de voorsprong nog verder uitbouwden wist Flyers zeker dat er niets te halen viel. Wel scoorde Marco Postma nog een keer, maar die treffer was alleen goed voor de statistieken.

1934 0616

Serie gaat verder

Dit betekent dat Herentals aan een overwinning zaterdag in eigen huis genoeg heeft voor het kampioenschap. Flyers kan min of meer vrijuit spelen en zal zich moeten opladen om een vijfde wedstrijd af te dwingen.