Herentals viert feest 2019 Lex Eckhardt 190324 223459

24 maart 201922:36

Herentals trekt de stand weer gelijk

Herentals heeft de stand in de finaleserie tegen Heerenveen weer gelijkgetrokken. Voor eigen publiek scoorde Vincent Morgan twee keer en had ook nog een assist in de 5-2 overwinning.

Doelpunten waren afgelopen vrijdag in Heerenveen zeldzaam. De twee defensies stonden als een huis en gaven in vijf tegen vijf weinig kansen weg. De twee goals die werden gescoord vielen op de powerplay en uiteindelijk moesten penaltyshots de beslissing brengen. Heel lang leek ook het tweede duel een wedstrijd te worden tussen twee hechte defensieve teams en bleef het scorebord de brilstand aangeven.

Dat veranderde allemaal in de slotfase van de tweede periode. Vroeg in die periode had Heerenveen eerst nog een gouden kans om het initiatief in de wedstrijd naar zich toe te trekken. Herentals haalde een puck op illegale wijze van de lijn om zo een doelpunt te voorkomen en Heerenveen kreeg het penaltyshot toegewezen. Dat leek een ideaal klusje voor Ronald Wurm, die vrijdag alledrie zijn shots had geconverteerd. Maar deze keer liep het anders af, Kevin van Looveren maakte de belangrijke save.

Preston Shupe is al het hele seizoen een speler om voor naar de ijsbaan te komen. Een sierlijke aanvaller met een goede techniek. De 30-jarige Canadees bracht een berg profervaring mee naar Herentals in Noord-Amerika, maar vooral in Hongarije waar hij de jongste drie seizoenen speelde. Al die ervaring gebruikte hij na 36 minuten door met een mooie schaatsactie zichzelf in kansrijke positie te brengen om het openingsdoelpunt te scoren.

Archieffoto: Lex Eckhardt

Penaltyshot

Wie in Herentals daarna even naar de bar liep om een drankje te halen om het doelpunt te vieren of betreuren liep de kans de beslissing in de wedstrijd te missen. Direct vanuit de hervatting werd Vincent Morgan in scoringspositie gevloerd en voor de tweede keer in het duel kwam er een penaltyshot. De oudste Morgan rondde dat meer dan uitstekend af voor de 2-0. Minder dan een minuut later was het Mitch Morgan die er zelfs 3-0 van maakte. In een serie waarin doelpunten zeer zwaar bevochten leken te zijn, scoorde Herentals er plots drie in minder dan anderhalve minuut.

Flyers deed in de derde periode nog wel iets terug via Adam Bezak, maar kon ondanks een overwicht op het ijs de aansluitingstreffer niet scoren en moest voortdurend oppassen voor de counters van Herentals met zijn snelle aanvallers. In de slotfase van de wedstrijd was het Yente Franssen die er zelfs 4-1 van maakte, alvorens Trevor Hunt met een schot de 4-2 op het bord bracht.

Een straf tegen Trevor Hunt gooide daarna enige tijd roet in het eten voor een verdere comeback. toen de aanvalelr terugkeerde op het ijs duurde het niet lang voor goalie Idzenga naar de bank werd gehaald. Een aansluitingstreffer leverde het niet meer op. Wel een empty netgoal van Vincent Morgan.

Daarmee hebben beide finalisten hun thuiswedstrijd gewonnen en staat de best-of-five op 1-1. Komende woensdagavond wordt gespeeld om de eerste matchpuck. Dan staan de ploegen in Thialf tegenover elkaar.