Antwerpen Phantoms Geleen Eaters Heerenveen Flyers Hijs Hokij Den Haag HYC Herentals Leuven Chiefs Luik Bulldogs Mechelen Golden Sharks Nijmegen Devils Tilburg Trappers Tilburg Trappers (Oberliga) Zoetermeer Panters
Herentals wint doelpuntrijke thriller in Nijmegen

Herentals wint doelpuntrijke thriller in Nijmegen

Nijmegen en Herentals speelden op vrijdagavond voor ruim zevenhonderd toeschouwers een spannende play-offwedstrijd met een wild scoreverloop. Bij het laatste fluitsignaal van de scheidsrechter was het Herentals dat dankzij een goal van Ben Vercammen met nog iets meer dan anderhalve minuut te spelen aan het langste eind trok.

Winner
Bauer (klein)
THS
Rono

Ahoud Devils Nijmegen - Er

Nijmegen Devils kwam vorige week in de halve finales van de strijd om het Nederlandse kampioenschap knap terug uit achterstand tegen Heerenveen, om vervolgens alsnog de ontmoeting te verliezen. Tegen Herentals werkte Devils in eigen huis een 4-1 achterstand weg, kwam zelfs nog op een 5-4 voorsprong, maar zag Hyc vervolgens in de slotfase niet alleen langszij komen, maar uiteindelijk zelfs het duel naar zich toetrekken. Daarmee dreigt een vroegtijdig einde van het seizoen voor de Nijmeegse ploeg.

1827 1221

De serie tussen Herentals en Nijmegen gaat verder in Herentals. Als enige van de kwartfinales van de play-offs werd eerst bij de lager gekwalificeerde ploeg gespeeld. Dit betekent dat de andere twee duels van de best-of-three in Herentals worden gespeeld. De tweede wedstrijd staat voor zondagavond op het programma en als Herentals de serie dan niet beslist wordt op dinsdag 6 maart het beslissende duel ook in de thuishaven van Hyc gespeeld.

1827 0745

Het was vrijdagavond een typisch duel voor de Beneliga. Hier en daar wat rommelig en slordig, veel doelpunten, waaronder enkele erg mooie en allerhande incidenten die voor discussie zorgden. Dat gebeurde allemaal na een wat matige openingsfase waarin de beide teams elkaar nadrukkelijk zo min mogelijk ruimte gaven. De beste kans in die fase was voor Nijmegen, via Nick de Jong die tijdens een powerplay alleen op Kevin van Looveren af mocht schaatsen, maar er niet in slaagde die kans te verzilveren.

Het was uiteindelijk Herentals dat als eerste toesloeg. Met bijna zestien minuten op de klok verlengde Emiel Goris de puck vlak voor het doel om Tomislav Hrelja kansloos te laten. Twee minuten later verdubbelde Hyc de score zelfs. Na een fout achterin bij Nijmegen stond Chad Brears plotseling alleen voor de keeper en maakte geen fout. De import van Herentals joeg de puck in de bovenhoek. Nog voor het eerste rustsignaal sloeg Nijmegen echter nog terug. Op de powerplay had Justin Evers het vizier goed staan na een prima pass vanaf de zijkant van Wessel Copier.

1827 0877

De openingsfase van de tweede periode was daarna duidelijk voor Hyc. De ploeg zette een reeks goede aanvallen op en werd daarvoor beloond met een powerplaygoal van Arne van Espen en een minuut later via een break-away van Ben Vercammen. Reden voor de scheidende Nijmegen-coach Jeffrey van Iersel om een time-out aan te vragen. Nijmegen kreeg daarnaast hulp van Nils Vroemans die door scheidsrechter De Herdt, na lang overleg met zijn linesmen, naar de kleedkamer werd gestuurd wegens spearing. Het leverde Nijmegen een langdurige powerplay op, voor een deel zelfs met twee man meer op het ijs.

Nijmegen profiteerde slechts één keer. Weer was het Justin Evers die de puck over de lijn werkte, deze keer na een scrimmage voor het doel. Het was daarna Levi Houkes die in de slotfase van de periode voor de aansluitingstreffer zorgde door shorthanded langs de vleugel het vak in te schaatsen en hard binnen te schieten, 3-4.

Devils ging met de wind in de rug de kleedkamer in en begon op dezelfde manier aan de slotperiode van het duel. De straf vlak voor de pauze tegen Jul van Melle zorgde ervoor dat Nijmegen met een man meer aan de periode kon beginnen en direct kon toeslaan. Vorige week scoorde Levi Houkes een belangrijk doelpunt door met een schaatsactie rond het doel te schaatsen om zichzelf in positie te brengen voor een schot. Dat deed hij op vrijdagavond tegen Herentals nog een keer dunnetjes over, al was er deze keer een deflectie van Jake Hendriks inbegrepen.

1827 0635

Elf minuten voor tijd kwam Nijmegen voor het eerst op voorsprong. Op een delayed penalty was het Marek Pitka die met een schot uit de pols voor de 5-4 zorgde. Die stand bleef ruim vijf minuten op het scorebord staan. Straffen achter elkaar tegen Wesley Hendriks en Rick Wijnen bood Hyc een uitgelezen kans om de stand weer op gelijke hoogte te brengen. Bij de eerste de beste aanval was het raak via Mitch Morgan. 

Met de naderende overtime in gedachten perste Herentals er nog een slotoffensief uit en uiteindelijk was het Ben Vercammen die van dichtbij het winnende doelpunt scoorde, 5-6.

Foto's: Paul Nicolaassen (www.ijshockeyfoto.nl)

1827 0687
Nieuws Game Center Spelers Teams Forum