Het Zwarte Gat

20 maart 202008:33

Door Joep Meijsen

Het Zwarte Gat 2: Tips, puzzels en tijdverdrijf

Het ijshockeyseizoen eindigde wel heel erg plotseling en ineens zitten veel mensen voor een langere periode thuis. Reden voor de nieuwe rubriek Het Zwarte Gat dat met tv-, film- en boekentips, puzzels en meer helpt om deze periode door te komen. Dit is de tweede aflevering.

Wie Ben Ik?

In de eerste editie van Het Zwarte Gat stonden geanonimiseerde statistieken van een speler. Het ging daarbij om de Nederlands-Canadese aanvaller Brad Smulders, die in ons land voor Geleen, Heerenveen, Amsterdam en Nijmegen speelde en zijn loopbaan enkele jaren geleden afsloot in de Federal Hockey League.

Hieronder de nieuwe opdracht met opnieuw de vraag: Wie ben ik?

Wie Ben Ik 2

Klassiek ijshockey

In 2018 speelde Nederland het wereldkampioenschap in eigen land in Division IIA. De beslissende wedstrijd om promotie werd op 29 april gespeeld tegen Australi√ę. Het eerste doelpunt ontbreekt helaas door technische problemen, maar het is toch een leuke manier om twee uurtjes door te brengen. Commentaar is van bovengetekende samen met Wil Zwarthoed.

Filmtip

In deze serie bespreken we kort enkele van de beste of meest vermakelijke ijshockeyfilms allertijden. Films die je voor het eerst kunt ontdekken of juist voor de zoveelste keer kunt herbekijken.

The Rocket: The Maurice Richard Story (2005)

Het levensverhaal van de Frans-Canadese ijshockeyheld Maurice Richard, die overtuigend wordt gespeeld door Roy Dupuis. De film brengt helder in beeld wat Richard moest doen om de geschiedenis in te gaan als de beste doelpuntenmaker die de NHL ooit heeft gekend en heeft de rellen die ontstonden na een schorsing voor de aanvaller als centraal thema. De Richard Riot geldt als een belangrijk moment in de emancipatie van de Franstalige bevolking van Canada. Wie goed oplet ziet bekende ijshockeyers als Mike Ricci, Vincent Lecavalier en Stephane Quintal langskomen. Recent overleed overigens de jongere broer van Maurice, Henri Richard.

Zoek Het Woord

Eerst maar even de oplossing van de puzzel van afgelopen maandag. Voor wie interesse heeft in het boek van Maaike Hoogewoning. Het boek 'Oorlog in de operatiekamer' is nog altijd te bestellen via Bol.com.

Of lees hier een interview uit Trouw met deze oud-international >>>

Uitwerking Puzzel 1

En dan is dit de opgave voor vandaag. Opnieuw een aantal vragen waarvan de antwoorden samen een woord opleveren. Veel puzzelplezier!

Puzzel Week 2
Vragen Puzzel 2

Boekentip

De draft is één van die unieke zaken aan Noord-Amerikaanse sport waar vanuit Europa met fascinatie naar wordt gekeken. Het fortuin van clubs in de NHL kan door middel van een lottoballetje en het kiezen van de juiste jonge speler compleet veranderen. Journalist Gare Joyce volgde het hele proces in het seizoen 2006/07 en schreef het boek Future Greats and Heartbreaks. Joyce mocht meekijken in de 'war room' van de Columbus Blue Jackets, volgde scouts in hun werkzaamheden en sprak met de talenten die hoopten zo hoog mogelijk gekozen te worden. En als het boek uit is, is het natuurlijk interessant om snel te gaan kijken wat er van die spelers geworden is. Echt een boek om in één ruk uit te lezen tijdens een saaie dag in thuisisolatie.

Dit is de pagina van het boek op Amazon.com >>>

De Montage

Het internet staat gelukkig vol met mooi gemonteerde filmpjes met veel topijshockey erin. In iedere aflevering van Het Zwarte Gat zetten we er eentje in het zonnetje. Deze keer aandacht voor een montage die gemaakt werd om de komende play-offs van de Philadelphia Flyers te hypen. Helaas is het nog afwachten of die play-offs nog gespeeld worden.

TV Tip

Er is weliswaar niet of nauwelijks livesport op televisie, dat wil niet zeggen dat de televisie niet kan helpen om afleiding te vinden voor het ontbreken van ijshockey. Wie zin heeft in een échte klassieker, die kan vanavond terecht op RTL 7. Om 20.29 uur begint daar film The Godfather met Marlon Brando, Al Pacino en Robert Duvall. De ene klassieke quote na de andere.