Het Zwarte Gat

16 maart 202007:54

Door Joep Meijsen

Het Zwarte Gat: Tips, puzzels en tijdverdrijf 1

Het ijshockeyseizoen eindigde wel heel erg plotseling en ineens zitten veel mensen voor een langere periode thuis. Reden voor de nieuwe rubriek Het Zwarte Gat dat met tv-, film- en boekentips, puzzels en meer helpt om deze periode door te komen. Dit is de eerste aflevering.

Wie Ben Ik?

Van welke speler zijn de onderstaande statistieken? Het antwoord volgt in de volgende editie van Het Zwarte Gat.

Wie Ben Ik deel1

Klassiek ijshockey

Via YouTube de hoogtepunten van de ontmoeting tussen Heerenveen en Amsterdam uit oktober 1982 met commentaar van de legendarische Frans Henrichs. Met dank aan de uploader.

Filmtip

In deze serie bespreken we kort enkele van de beste of meest vermakelijke ijshockeyfilms allertijden. Films die je voor het eerst kunt ontdekken of juist voor de zoveelste keer kunt herbekijken.

Slapshot (1977)
Nog steeds de ultieme ijshockeyfilm, die van de Hanson-broers een legende maakte. Het script is geschreven door Nancy Boyd wiens broer als ijshockeyprof actief was. Veel van de gebeurtenissen in de film zijn dan ook gebaseerd op zaken die écht gebeurd zijn. Zo is het door Paul Newman gespeelde karakter Reggie Dunlop gebaseerd op de bizarre minor-league-coach John Brophy. De openingsscène waarin doelman Denis Lemieux de verschillende straffen uitlegt, de scene waarbij de spelers de tribune bestormen en het strippen op het ijs aan het einde zijn allemaal klassieke filmmomenten. De veel later gemaakte vervolgfilms zijn hooguit geschikt voor verloren momenten. Maar daarvan hebben we er plotseling best veel.

Zoek Het Woord

Los de puzzel op en ontdek het woord. De antwoorden in de volgende editie van Het Zwarte Gat.

Zoekhetwoord1

Boekentip

Er zijn relatief weinig ijshockeyboeken die daadwerkelijk tot de literatuur gerekend mogen worden, maar The Game van Ken Dryden werd begin jaren tachtig in Canada daadwerkelijk genomineerd voor een literaire prijs. Het is de beschrijving van een van de legendarische teams van de Montreal Canadiens van eind jaren zeventig, maar het is veel meer. Het is een geweldig geschreven zelfportret van de ijshockeydoelman en de mensen om hem heen, een prachtig profiel van de ontwikkelingen die het ijshockey heeft doorgemaakt en bovenal doordrenkt met liefde voor de sport. Het boek stamt uit 1983 en auteur Dryden zou later nog naam maken als parlementariër en 'voorzitter' van de Toronto Maple Leafs.

Het is hier te lezen als je vast wil beginnen >>>

De Montage

Het internet staat gelukkig vol met mooi gemonteerde filmpjes met veel topijshockey erin. In iedere aflevering van Het Zwarte Gat zetten we er eentje in het zonnetje. Dit is de einde-van-het-seizoen-montage van Hockey Night in Canada uit 2016.

TV-tip

Er is weliswaar niet of nauwelijks livesport op televisie, dat wil niet zeggen dat de televisie niet kan helpen om afleiding te vinden voor het ontbreken van ijshockey. Zo is vanavond op Net5 om 20.30 uur de avonturenfilm Journey to the Center of the Earth, losjes gebaseerd op het bekende verhaal van Jules Verne, met Brendan Fraser en Josh Hutcherson. Een plezierige avonturenfilm voor de hele familie waarmee de avond voorbijvliegt.

Het Zwarte Gat

Het Zwarte Gat keert later deze week terug met een nieuwe aflevering. We wensen iedereen veel sterkte in deze unieke periode en natuurlijk veel gezondheid toe. Pas goed op jezelf. Voor je het weet, begint het nieuwe ijshockeyseizoen alweer.