1831 0360

11 maart 201820:47

Hijs bereikt met overtuiging derde finale

Den Haag bereikte zondagmiddag de finale van de Beneliga met een dikke 0-8 overwinning in Nijmegen. Daarmee blijft de Haagse formatie in de race voor de derde hoofdprijs van het seizoen na de beker en de landstitel. Marco Bommezijn en Oliver Pataky hadden ieder twee goals in de wedstrijd.

Wie gehoopt had op een spannende tweede wedstrijd tussen Den Haag en Nijmegen kwam in het Triavium bedrogen uit. Devils vuurde weliswaar in de eerste minuut van de wedstrijd de eerste schoten af op het doel, maar keek na iets meer dan vijf minuten spelen al tegen een 0-3 achterstand aan en zag de score daarna steeds verder oplopen. Voor Devils was het de vijfde wedstrijd in negen dagen en dat bleek, onder meer door spelers die met blessures speelden, te veel. Vooral omdat Den Haag het de Nijmeegse defensie de hele wedstrijd lastig maakte met snel uitgevoerde aanvallen.

Ook een time-out van coach Jeffrey van Iersel, bezig met zijn laatste wedstrijd in de bank bij Nijmegen, kon het tij niet keren. Na twaalf minuten spelen stond het al 0-5 in het voordeel van Den Haag en daarmee was het pleit wel beslist. Hijs maakte vooral indruk met de effectiviteit waarmee de ploeg de transitie uitvoerde en omzette in doelpunten. Coach Chris Eimers: 'We hebben de kwaliteit hebben om dat te kunnen uitvoeren en dat hebben wij, vooral in de breedte. Als je een blok hebt met Jasper Kick en Joey Oosterveld bijvoorbeeld, die beginnen eigenlijk als een soort derde blok, maar die kun je tegen iedere lijn van de tegenstander op het ijs zetten. Dan ben je in de breedte gewoon erg sterk. In de transitie zijn we gewoon heel sterk, al vond ik ons dit weekeinde in de transitie van puckbezit naar geen puckbezit, zeg maar de weg terug, niet zo goed. Maar aanvallend zijn wij heel moeilijk te matchen.'

1831 0465

Nijmegen toonde dus de eerste offensieve daadkracht, maar liep al na iets meer dan een minuut tegen de eerste tegengoal aan toen Stace van Bentem op de breakaway doelman Tomislav Hrelja wist te kloppen. Een paar minuten later was het opnieuw raak. Den Haag veroverde de puck in het neutrale vak, Jasper Kick legde de puck daarna pasklaar af bij Marco Bommezijn die geen fout maakte. Niet veel later liep Nijmegen nog een keer in het mes. Deze keer was het Stace van Bentem die Oliver Pataky bediende.

Na de Nijmeegse time-out was het een paar minuten rustig op het ijs, maar na elf minuten spelen ontving Bommezijn een vlijmscherpe pass en mocht alleen afschaatsen op Hrelja en afmaken. Daarmee kwam een einde aan de wedstrijd voor de doelman die nog maar enkele dagen geleden de grote held was van Nijmegen in de kwartfinale-serie tegen Herentals, hoewel hem op de doelpunten weinig viel te verwijten. Jeffrey Vermeulen nam zijn plaats in het doel in en kreeg vrijwel direct te maken met een mooi opgezette aanval, waarbij Jeffrey Melissant de rust had om vanaf de zijkant beheerst raak te schieten, 0-5.

1831 0867

Daarmee was het duel dus inderdaad gespeeld. Nijmegen kreeg wel kansen, vooral op de powerplay werd het doel van Fabian Schotel tijdens de wedstrijd goed onder vuur genomen, maar de doelman van Den Haag zette opnieuw een vrijwel vlekkeloze wedstrijd neer en pakte de shutout. De overige Haagse goals vielen op de powerplay. Eerst was het Donny van Musschien die van dichtbij wist te scoren, Raymond van der Schuit zette zichzelf met een mooie move vrij voor het doel in een vijf op drie en in de slotfase was het Stace van Bentem die een rebound binnenschoot.

Daarmee kwam voor ruim duizend toeschouwers in het Triavium een einde aan het seizoen van Nijmegen Devils. Ondanks het dikke verlies in de laatste wedstrijd toch een jaar waarop Nijmegen met trots terug mag kijken. De ploeg van Jeffrey van Iersel haalde de Final Four en maakte het daar Heerenveen heel lastig en bereikte de laatste vier van de Beneliga. Voor komend seizoen beloofde voorzitter Joop Vullers aan de microfoon na de wedstrijd een zomer met veel mooi nieuws in de richting van het jubileumjaar waarin het vijftigjarige bestaan van ijshockey in Nijmegen wordt gevierd. Dat gebeurt in ieder geval zonder oud-international Wesley Hendriks, die deze zomer definitief naar Canada vertrekt.

1831 0621

Voor Den Haag wacht er nog een halte. Op het moment van schrijven is nog niet bekend of dat tegen Heerenveen of Luik zal zijn. 'Ik hoop pas woensdagavond te weten wie de tegenstander is', zei coach Chris Eimers na afloop van de wedstrijd. Zo zit ik dan ook wel weer in elkaar. Laten ze er maar vol tegenaan gaan met zijn tweetjes. We zitten in een luxepositie dat we kunnen afwachten wie onze tegenstander wordt. We worden beloond voor het feit dat wij in vergelijking met de andere teams meer arbeid leveren. We zijn al op de laatste dag van augustus al begonnen. Dat is de verdienste van heel veel mensen die dat voor ons mogelijk maken.'

De spelers krijgen maandag een avond vrij en gaan daarna richting de finale werken. 'We weten wat we willen doen tegen Luik en we weten wat we willen doen tegen Heerenveen. We zijn in conditie, maar het gaat erom dat je je hoofd fris houdt. Tegen Leuven was er niet veel feestvreugde na de overwinning, dat is nu wat meer. We hebben gewoon een goede kans in de finale, waarbij we thuisvoordeel hebben.'