Hys postma skate 1112

29 oktober 201100:12

Door Joep Meijsen

Hijs breekt reeks van Eaters

Den Haag maakte in eigen stadion vrijdagavond korte metten met de ongeslagen status van Geleen Eaters. De regerende landskampioen won de ontmoeting met 8-2. Friesland had in eigen huis alle moeite met Turnhout, maar sleepte uiteindelijk een 4-3 zege uit het vuur. Kemphanen klopte Herentals.

Hijs Den Haag - Geleen Eaters

Den Haag schudde de kater van de uitschakeling in Europa van zich af met een dikke zege op Geleen Eaters. De ploeg van Alexander Selivanov scoorde drie keer shorthanded in een 8-2 overwinning. John Gordon had twee goals en een assist, terwijl Marco Postma een goal en drie assists op zijn naam bracht.

Zo'n negenhonderd toeschouwers waren naar de Uithof gekomen om de enige twee teams zonder nederlaag in de bekercompetitie in actie te zien. Het Haagse gedeelte van het publiek zal niet teleurgesteld zijn geweest. De regerende landskampioen speelde bij vlagen goed combinatie-ijshockey en haalde een verdiende zege binnen.

Een vroege straf tegen John Gordon bood Eaters de kans het initiatief te nemen in de wedstrijd. In plaats daarvan bediende Marco Postma TJ Caig voor een shorthanded goal. Het voordeel van Hijs werd later in de periode nog uitgebreid door de zesde treffer dit seizoen van Marcel Bruinsma. De Nederlandse-Canadees loopt na zijn terugkeer naar Den Haag voorlopig op een gemiddelde van meer dan twee punten per wedstrijd.

Den Haag was de betere ploeg, maar verzuimde vroeg Ă©cht afstand te nemen. Halverwege de wedstrijd bood een nieuwe shorthanded situatie deze kans wel. Met Jordy van Oorschot op de strafbank slaagde Matt Korthuis erin om Sami Heinonen te verschalken. Enkele minuten later deed Lars van Sloun weliswaar nog wat terug voor Geleen, maar een treffer van John Gordon vlak voor het einde van de periode herstelde de marge naar drie goals. Bij deze goal gebruikte Den Haag de eigen powerplay wel effectief.

De openingsfase van de slotperiode werd door Hijs uiteindelijk gebruikt om de wedstrijd definitief te beslissen. Achter elkaar wisten Marco Postma, John Gordon en Jan-Jaap Natte het net te vinden achter de intussen ingewisselde Rowan Delil. Matthew Glasser scoorde nog voor Geleen, maar vlak voor tijd schoot Robin Sochan shorthanded de derde met een man minder op het ijs binnen na een straf tegen Stace van Bentem.

Door de winst heeft Den Haag nu evenveel punten als Tilburg, maar een wedstrijd minder gespeeld. Geleen houdt de koppositie met drie punten voor, maar heeft zelfs twee wedstrijden meer gespeeld dan Hijs. Geleen ontvangt zondag in eigen huis Leuven, terwijl Den Haag een dag eerder naar de Belgische universiteitsstad mag afreizen.

Friesland Flyers - Turnhout White Caps

Een powerplay-goal van Jason Visser veertien minuten voor tijd vormde het verschil tussen Friesland Flyers en uitdager Turnhout White Caps. Eerder in de wedstrijd had de Belgische landskampioen nog een 3-1 achterstand weggewerkt.

Ook voor Turnhout begon na de terugkeer uit Hongarije de praktijk van alledag weer. De ploeg mocht vrijdagavond de lange busrit naar Heerenveen ondernemen en het scheelde niet veel of de terugreis was opgevrolijkt met minimaal een punt. Vooral in de slotfase kreeg Turnhout nog kansen om in ieder geval overtime af te dwingen. Doelman Sjoerd Idzenga bleef echter overeind in het doel bij Flyers.

De wedstrijd werd pas vroeg in de tweede periode opengebroken via een goal van Jamie Visser. Het was de in de opstelling van Turnhout teruggekeerde Peter Bartek die minder dan twee minuten later White Caps weer langszij bracht. Via treffers van Michael Nason en Andrey Levitin pakte de ploeg uit Heerenveen daarna een duidelijk voordeel, maar via een shorthanded penaltyshot van Alexandre Lacombe kwam Caps nog voor het einde van de periode dichterbij.

Toen Ryan Warsofsky vroeg in de derde periode zelfs voor de gelijkmaker zorgde, mocht het publiek in Thialf zich zorgen gaan maken op wat in Friesland Ladiesnight heette. Vrouwen hadden gratis toegang. Het publiek zag Christoph de ridder kort na de gelijkmaker tegen een straf oplopen. Die kans liet Jason Visser niet lopen voor zijn tweede goal in dienst van Flyers.

Heerenveen kruipt door de overwinning weer naast Kemphanen in de strijd op de vierde plaats. Zaterdag wacht Flyers een uitwedstrijd in Amsterdam. Turnhout op zijn beurt ontvangt zondagavond de Capitals.

Hyc Herentals - Eindhoven Kemphanen

Eindhoven Kemphanen boekte vrijdagavond een niet al te ingewikkelde 8-3 overwinning op Herentals. De ploeg van Tommie Hartogs nam in de eerste periode al afstand van de Belgische tegenstander. Kevin Bruijsten en Nick de Jong hadden ieder twee goals.

Na iets meer dan een minuut spelen stond Kemphanen al met 2-0 voor. Kevin Bruijsten en Paul Vincent sloegen al vroeg in de wedstrijd hun slag. Via Ronald Wurm en nogmaals Kevin Bruijsten liep de ploeg in het restant van de periode uit naar een ruime voorsprong, al deed Tyler Melancon nog wel wat terug namens Herentals.

Halverwege de wedstrijd verkleinde Barry Horman het gat tot twee goals, maar dichterbij zou de thuisclub niet komen. Nick de Jong herstelde al snel de marge, terwijl in de derde periode Niko Suaraniemi, Nick de Jong en Marcel Kars de voorsprong gestaag uitbouwden. Ben Vercammen scoorde nog namens Herentals in de slotminuut.

Voor Eindhoven volgt zaterdag de belangrijke wedstrijd tegen Tilburg. Bij winst komen de Eindhovenaren puntgelijk met de provinciegenoot, met wel een wedstrijd meer gespeeld. Herentals is zondag de tegenstander van Tilburg. De Belgen mogen dan op bezoek in Stappegoor.