Hys joly highfives 1213

12 maart 201400:33

Door Joep Meijsen

Hijs-Flyers naar ultieme ontknoping

Voor de tweede keer in drie dagen scoorde Raphael Joly een golden goal in overtime om Den Haag aan de winst te helpen in de serie tegen Heerenveen. Daarmee is de stand in de serie 3-3, waardoor de game seven in de Uithof gaat bepalen wie zich plaatst voor de finale tegen Tilburg.

Heerenveen dacht wellicht de ultieme comeback te hebben verricht anderhalve week geleden toen een 3-6 achterstand in eigen huis werd omgebogen in een 8-6 winstpartij. Den Haag lijkt echter bezig met een klein wonder. De achterstand van 0-3 in de serie die vorige week zondag op het scorebord stond is als sneeuw voor de zon verdwenen en alles hangt nu af van de beslissende zevende wedstrijd in de serie.

Zo ver had het feitelijk echter niet mogen komen vanuit Fries perspectief. Heerenveen pakte via twee goals van Tony Demelinne het initiatief in de wedstrijd en leek de levensgevaarlijke eerste lijn van Den Haag grotendeels onder controle te hebben. Vooral de eerste goal van Demelinne, geboren in Den Haag maar spelend in Heerenveense dienst, was een prachtige treffer. Die viel halverwege de eerste periode nadat Den Haag in de openingsfase het beste van het spel had gehad.

De tweede scoorde Demelinne, wiens broer Manitas bij Den Haag in de selectie zit, van dichtbij al heel vroeg in de tweede periode. Het leek erop dat het doel van zijn plek was, maar omdat de video-review niet leek te werken, bleef de beslissing op het ijs overeind en telde de goal. Op dat moment controleerde Flyers de wedstrijd grotendeels en kreeg de ploeg verschillende kansen om de wedstrijd definitief te beslissen. Dat gold ook voor de derde periode, waarin vooral Shawn Collymore een paar dotten van kansen kreeg om de wedstrijd definitief in het slot te gooien.

De klok leek echter te tikken in het voordeel van Heerenveen. Tot een straf tegen Nick Kuiper negen minuten voor tijd wegens hooking. Op het moment dat de penalty bijna voorbij was toonde Ronald Wurm doorzettingsvermogen en wist op aangeven van Jan-Jaap Natte de eerste Haagse goal te scoren. Daarmee keerde het vertrouwen in een goede afloop weer terug in de ploeg van Den Haag, terwijl ook het opgekomen publiek nog eens achter de ploeg ging staan. Iets meer dan een minuut na de treffer van Wurm werden ze al beloond met de gelijkmaker, goudhaantje Joly maakte het af.

Hijs dreigde de wedstrijd voortijdig te beslissen, maar stuitte op de goed keepende Martijn Oosterwijk. In de overtime was het daarna de beurt aan Tomas Pek om te gloreren. De Slowaak moest enkele enorme scoringsmogelijkheden van Flyers onschadelijk maken, waarbij vooral Nick Kuiper zichzelf verwijten mag maken. Met zijn saves bouwde Pek het podium voor Joly om met de winnende goal de ultieme ontknoping op te zetten voor woensdagavond.