Bekerfinale 2018 Hijs viert Idzenga verslagen

4 februari 201820:13

Hijs Hokij wint beker voor de derde keer

In een bomvolle Uithof heeft Hijs Hokij Den Haag de nationale beker gewonnen. Mede dankzij vijf goals in de tweede periode won Den Haag met 7-3 van Flyers Heerenveen.

Goed begin Flyers

Onder het toezicht van de camera's van de NOS, maakten Flyers en Hijs er een spannende eerste periode van. De Friezen kwamen na bijna vier minuten op voorsprong. Adam Bezak vond met een uitstekende pass de vrijstaande Tony Demelinne. De oud-speler van Hijs haalde de trekker over en liet Fabian Schotel kansloos: 1-0

Bekerfinale 2018 Demelinne goal

Hijs komt in de wedstrijd

Naarmate de eerste periode vorderde, kwam Den Haag steeds beter in de wedstrijd. In de elfde minuut zorgde Joey Oosterveld voor de gelijkmaker. Oosterveld zag een op het oog houdbaar schot in het net verdwijnen langs de handschoen van Sjoerd Idzenga. Een minuut later voorkwam Idzenga de tweede Haagse treffer. Alan van Bentem dook op voor de neus van Idzenga, maar de Friese goalie maakte een uitmuntende redding.

Bekerfinale 2018 save Idzenga op v Bentem

Beslissing valt voortijdig

Aan het einde van de periode was het eerste opstootje. In de ogen van Jeffrey Melissant, ging Valentijn Bouten te hard door op goalie Fabian Schotel. Uiteindelijk moesten Lars den Edel en Melissant richting de strafbank waardoor de tweede periode begon met een vier tegen vier situatie. Melissant kreeg nog tien minuten extra wegens abuse.

Hijs begon de tweede periode voortvarend. Al na 28 seconden scoorde Raymond van der Schuit de 1-2. Oliver Pataky behield het overzicht en speelde de puck naar van der Schuit. Daardoor was Idzenga compleet uit positie en was het voor van der Schuit een makkie om te scoren.

Twee minuten later viel de 1-3. Jasper Kick deed ditmaal het uitstekende voorbereidende werk en gaf de puck aan de meegeschaatste Alan van Bentem.

In de 32e minuut viel de definitieve beslissing. Marc Nijland werkte Oliver Pataky van achteren tegen de boarding bij de spelersbank van Den Haag. Hierdoor ging Pataky's nek en hoofd over de rand van de spelersbank. Pataky bleef minutenlang op het ijs liggen en moest met een brancard van het ijs worden geholpen. Bij het verlaten van het ijs stak Pataky echter zijn duim in de lucht, waardoor iedereen op de tribune opgelucht adem haalde.

De daaropvolgende match penalty ging echter naar Kevin Nijland waardoor de verkeerde speler naar de kleedkamer moest.

Bekerfinale 2018 vechtpartij na check Nijlan

Drie powerplaygoals

In de vijf minuten powerplay na de check van Marc Nijland, wist Den Haag maar liefst driemaal te scoren. De eerste van de drie viel met twee man meer op het ijs na een interference straf voor Marco Postma. Deze 1-4 werd opgezet door Jeffrey Melissant die met een goede pass Alan van Bentem vond. De captain van Hijs scoorde daarmee zijn tweede goal. Daarna volgden nog goals van Stace van Bentem en Bas Britstra. Na de frommelgoal van Bristra kwam alle frustratie bij Sjoerd Idzenga eruit. De goalie gooide zijn stick hoog in de netten achter het doel.

Spanning weg

Heerenveen won uiteindelijk de derde periode nog wel met 2-1. De wedstrijd was na de vijf Haagse goals in de tweede periode al beslist. Tony Demelinne en Pippo Limnell scoorden voor Flyers, namens Hijs scoorde Viktor Gibbs Sjödin de treffer.

Na afloop nam Alan van Bentem de beker in ontvangst voor de derde maal in de historie van Den Haag. De ploeg uit de Hofstad won de eerste editie van de bekercompetitie in 1938 en was daarna in 2012 ook de sterkste.

Foto's: Donna Lundy