38335432111 a66b65f2c9 k1

25 november 201702:12

Hijs knokt terug in doelpuntrijke derby

Den Haag knokte vrijdagavond in het laatste kwartier tegen Zoetermeer terug van een 3-6 achterstand om de derby uiteindelijk met 7-6 te winnen. Jurryt Smid had drie goals voor de thuisploeg, Ludek Skop was drie keer succesvol namens Panters.

Comeback in laatste kwartier

'Dit is natuurlijk niet een wedstrijd zoals ik die graag zie', analyseerde Hijs-coach Chris Eimers na de wedstrijd. 'Het is mooi om op deze manier terug te komen in de wedstrijd, maar we mogen eigenlijk niet in de situatie komen dat dit nodig is.' Het zijn begrijpelijke woorden van een coach in een wedstrijd met dertien doelpunten en nog veel meer kansen voor beide ploegen. Uiteindelijk trok de completere en fittere ploeg in het spectaculaire en bijzonder doelpuntrijke duel aan het langste eind.

De Uithof was met ruim 2200 toeschouwers weer prima gevuld op vrijdagavond en na afloop van het duel stond het thuispubliek op de banken. Met vier goals in veertien minuten werkte Den Haag in de slotfase tot enthousiasme van de aanwezige toeschouwers een bijna onmogelijk uitziende achterstand weg. De matchpenalty tegen Donny van Musscher een kwartier voor tijd, met een tussenstand van 3-6 en een powerplay van vijf minuten voor Panters, maakte de uiteindelijke comeback nog onwaarschijnlijker.

Het was echter niet Zoetermeer, maar Den Haag dat het betere van het spel had in die vijf minuten. De ploeg van Chris Eimers kwam zelfs shorthanded tot scoren. Jeffrey Melissant profiteerde van ongelukkig puckverlies en mocht alleen af op Villehart Kuusamo. De Finse doelman van Zoetermeer, in geweldige vorm op deze vrijdag voor zijn ploeg, capituleerde. Toen Den Haag uiteindelijk weer met vijf spelers op het ijs stond, toonde Jurry Smid zijn bijzondere schaatskwaliteiten en zorgde met een schot in de korte hoek voor de aansluitingstreffer.

Winnende goal van Raymond van der Schuit

Daarmee was het feest nog niet voorbij voor Den Haag en Smid. Een benchminor tegen Zoetermeer gaf Hijs niet veel later de extra man op het ijs. Alan van Bentem legde de puck precies op tijd af richting de ingeschaatste Smid die zijn derde goal van de avond binnenschot. De winnende goal viel uiteindelijk twee minuten voor tijd. Raymond van der Schuit zorgde voor de deflectie op een schot van Viktor Gibbs Sjodin om het resultaat in de wedstrijd definitief op zijn kop te zetten.

Lange tijd leek het erop alsof Zoetermeer zou gaan stunten in Den Haag. Weliswaar kwam Hijs bij de eerste de beste aanval al op voorsprong via Smid, maar ook de eerste serieuze aanval van Panters leverde een goal op via een hard schot van Ludek Skop. Den Haag kwam via een reboundgoal van Alan van Bentem nog een tweede keer op voorsprong, maar het restant van de eerste en vrijwel de volledige tweede periode waren daarna voor Panters, dat toonde goed te kunnen profiteren van kansen.

Eerst was het Sam Haijes die de puck langs Fabian Schotel wist te krijgen voor de 2-2. Vervolgens scoorde Panters twee keer in zes seconden. Thomas Borgman profiteerde van een mooie schaatsactie van Joy Turpijn die de puck van achter het doel klassiek klaarlegde. Direct vanaf de face-off schaatste Ludek Skop vervolgens in een rechte lijn richting Fabian Schotel om de Panters met een 2-4 voorsprong de eerste pauze in te sturen.

Snelle goals in openingsfase

Diezelfde Ludek Skop werd na enkele minuten spelen in de tweede periode onreglementair gehinderd voor open doel en benutte op fraaie wijze het penaltyshot om de marge op drie goals te brengen. Met die voorsprong leek Panters ook de periode af te sluiten, maar het Haagse venijn zat hem in de staart. Met nog maar luttele seconden te spelen kreeg Zoetermeer een paar kansjes, maar kon uiteindelijk Oliver Pataky er als een haas met de puck vandoor om vijf seconden voor het rustsignaal de 3-5 te scoren. In de seconden daarna had Den Haag zelfs nog kansen op de aansluitingstreffer.

Daarvoor moest de Haagse formatie echter nog even geduld opbrengen. Eerst was het nog de beurt aan Zoetermeer om de voorsprong nog een keer te vergroten tot drie goals. Captain Joy Turpijn rondde een prima tegenstoot van de Panters af met een hard schot vanaf de zijkant. De straf ruim een minuut later tegen Van Musscher leek Zoetermeer de kans te bieden om de wedstrijd definitief te beslissen, maar het was Den Haag dat een strohalm pakte en er uiteindelijk toch nog met de winst vandoor ging.

Chris Eimers was na afloop kritisch op zijn spelers. 'We vertrouwen de laatste weken te veel op talent, in plaats van op werklust en in het systeem spelen. Dat was tegen Luik en Amsterdam ook al zo en dat moet anders. Maar het is ook knap hoe we toch nog terugkomen in de wedstrijd.' Zoetermeer-coach Ondrej Kratky was na afloop, om redenen buiten het verloop van de wedstrijd om, niet beschikbaar voor de pers. Valentijn Scheffe ontving na het fluitsignaal nog een matchpenalty.

Archieffoto: Robert Bos (Flickr)