Hys teamfoto rbs 300912

30 september 201221:52

Door Joep Meijsen

Hijs pakt de eerste prijs

Hijs den Haag heeft in Zoetermeer beslag gelegd op de Ron Bertelingschaal. Raphael Joly scoorde twee seconden voor het einde van de overtime vallend de winnende treffer tegen Geleen.

opening van het Nederlandse ijshockeyseizoen kreeg daarmee een voor de thuisploeg mooi einde. Zo'n zeshonderd toeschouwers waren verzameld in het Silverdome voor een wedstrijd waarin bij vlagen heel behoorlijk ijshockey te zien was en die tot de laatste seconde spannend was.

Coach Alexander Selivanov van Den Haag was natuurlijk erg blij met de eerste prijs, maar vooral met het vertoonde spel van zijn team. 'Als je bedenkt dat we eigenlijk pas net op het ijs staan, dan vond ik het al erg goed gaan. Ik denk ook dat we de verdiende winnaar waren, we hebben duidelijk meer kansen gecreëerd dan de tegenstander.'

Het was niet erg druk op het ijs in Zoetermeer. De toch al krappe selectie van Den Haag viel nog kleiner uit door het ontbreken van de geschorste broers Van Benthem en de nog van een ongeval herstellende Jasper Kick. Daardoor stonden er maar twaalf spelers op het ijs namens Den Haag. Ook Geleen was niet compleet. Mitch Bruijsten is nog niet speelklaar, terwijl Mike Forgie tijdens de wedstrijd uitviel.

Den Haag had duidelijk het betere van het spel in de openingsfase en Ronald Wurm en Levi Houkes kregen beiden goede kansen om de score te openen. De treffer viel echter aan de andere kant, waar Lars van Sloun attent reageerde op een rebound en de puck in het open net kon schuiven.

Lang kon Geleen niet genieten van de voorsprong. De goedspelende Raphael Joly raakte met zijn schot eerst de uitblinkende Sami Heinonen, maar wist dit daarna met een klassieke wrap-around alsnog in een doelpunt om te zetten. In het vervolg van de periode kreeg Den Haag nog een paar kansen om op voorsprong te komen, maar tot treffers leidde dit niet.

Het duurde tot in de tweede periode voordat Den Haag de voorsprong wel wist te pakken. Een Haagse powerplay leek op niets uit te lopen, maar na het aflopen van de straf tegen Kay Gielen bleef de puck in het aanvalsvak hangen en Jan Jaap Natte liet zijn eerste treffer van het nieuwe seizoen noteren.

Geleen probeerde in de derde periode aan te zetten en te profiteren van een Den Haag dat maar met twee lijnen speelde. Tot heel veel grote kansen leidde dit echter niet, totdat Lars van Sloun negen minuten voor het einde het heft in eigen handen nam. De international nam de puck zelf mee het aanvalsvak in en rondde af met een sublieme backhander.

Omdat de resterende tijd geen goals opleverde moest overtime de beslissing brengen. Net op het moment dat ook deze fase onbeslist leek te eindigen, wist Jan Jaap Natte de puck voor te krijgen en met een vallend schot wist Raphael Joly de Finse doelman van Eaters te verschalken om de eerste prijs van het nieuwe seizoen binnen te slepen voor zijn nieuwe ploeg.

Daarmee kan de aandacht nu gaan verschuiven naar de start van de competitie. Den Haag opent komende zondag met een uitwedstrijd in Tilburg. Geleen mag een dag eerder al in actie komen uit bij Herentals.

De samenvatting van Haagse Topsport TV.