Eaters vs Hijs 100313

10 maart 201323:35

Door Joep Meijsen

Hijs wint ook tweede wedstrijd

Den Haag zette zondagavond een reuzenstap richting de finale om het landskampioenschap met een 5-8 overwinning in Geleen. De Haagse formatie kan de serie dinsdagavond in eigen huis al afmaken.

Daar hoopt Geleen-coach Andy Tenbult natuurlijk niet op. ‘Het wordt voor ons alles of niets dinsdag. De spelers kunnen wellicht wat moed putten uit de derde periode vandaag, dus hopelijk komen we nog terug in Geleen voor een volgende wedstrijd in de serie.’

Zijn collega Alexander Selivanov kijkt vanzelfsprekend heel anders naar komende dinsdag. ‘Als we goed spelen moeten we de serie dinsdag kunnen beslissen. Dit is play-off-ijshockey en dat is anders dan gewone competitiewedstrijden. Je wint dit soort wedstrijden in je hoofd en bij mijn spelers zijn mentaal heel erg goed op dit moment. Alleen dachten ze in de derde periode dat ze de wedstrijd al hadden gewonnen, wat onnodige tegengoals opleverde.’

Den Haag liet zich in de met bijna duizend toeschouwers gevulde ijshal van Geleen in ieder geval niet van de wijs brengen door een vroege achterstand. Lars van Sloun schoot na anderhalve minuut vanaf de zijkant op het doel, goalie Tomas Pek gaf een kaarsrechte rebound weg en Jeffrey Mens stond op de juiste plek om het cadeautje in ontvangst te nemen.

Het bleek uiteindelijk slechts een vlekje op de radar voor Den Haag, dat vooral in de eerste veertig minuten snel, krachtig en dominant ijshockey speelde en de tegenstander weinig hoop bood op een gunstig resultaat. International Raphael Joly zorgde met een intikker bij de tweede paal voor de gelijkmaker, terwijl Mike Hoffman met een handige deflectie een schot van Jan Jaap Natte van richting veranderde om zijn ploeg op voorsprong te zetten. In de slotfase van de periode wurmde Joly zich bovendien nog langs drie verdedigers om vervolgens Sami Heinonen kansloos te laten.

Daarmee was de toon van de wedstrijd gezet. Vroeg in de tweede periode zorgde Natte voor de 1-4 door een afvallende puck accuraat binnen te schieten en leek het erop dat Den Haag alleen nog van zichzelf kon verliezen. Twee straffen in korte tijd tegen de Haagse ploeg boden Geleen even opluchting en leverde zelfs een goal op, David Burgess prikte een rebound binnen.

Het beeld van de wedstrijd veranderde hier echter niet door. Jordy van Oorschot schoot met een prima schot raak om de marge te herstellen, terwijl ook Alan van Bentem zijn steentje bijdroeg, waardoor Den Haag met een comfortabele voorsprong aan de slotperiode kon beginnen.

Die leek lange tijd dood te bloeden, maar in de laatste zeven minuten vielen toch nog vijf goals, waarvan drie voor Geleen. Jeffrey Mens, David Burgess en Mitch Bruijsten kwamen tot scoren namens Eaters, terwijl Ronald Wurm en Nico Sachetti de Haagse treffers voor hun rekening namen. De laatste was een vlammende one-timer na voorbereidend werk van Brandon Campos.

Met beide halve finales 2-0 in het voordeel van de hoogst gekwalificeerde ploeg, is er een kans dat beide finalisten komende dinsdag al bekend zijn als in beide series de derde ontmoeting op het programma staat.