Hys vs tilburg 170313

17 maart 201323:33

Hijs wint tweede duel na shootout

Hijs Den Haag is op een 2-0 voorsprong gekomen in de finale tegen Tilburg Trappers. In Tilburg was Den Haag de sterkste na het nemen van penalty shots. Eddie Delgrosso tekende voor het winnende penalty shot.

De tweede wedstrijd van deze finale had één periode nodig om op gang te komen. Beide ploegen waren gelijkwaardig aan elkaar in de eerste twintig minuten. Er ontstond echter weinig gevaar waardoor de teams met de brilstand op het scorebord gingen rusten.

In de tweede periode zagen de 2200 toeschouwers in Stappegoor een veel leukere wedstrijd. Tilburg had in de periode het overwicht. Halverwege de periode nam Tilburg dan ook niet onverwachts de leiding. Don Nichols verschafte zichzelf genoeg ruimte en klopte daarna goalie Thomas Pek met een hard schot: 1-0.

Lang kon Tilburg niet genieten van de voorsprong. Negentig seconden later zorgde Raphael Joly tijdens de eerste Haagse powerplay voor de 1-1. Joly wist knap de puck van richting te veranderen na een schot van Nico Sachetti. Tilburg eindigde de periode alsnog met een voorsprong. In de 38e minuut verzilverde Diederick Hagemeijer een rebound. De captain reageerde het meest attent na een schot van Don Nichols. Diezelfde Hagemeijer kreeg vlak daarna nog een grote kans maar Den Haag hield de schade beperkt tot één doelpunt.

Den Haag kwam sterk uit de kleedkamer voor de derde periode. Den Haag was vanavond stabieler en rustiger in puckbezit, maar wist gek genoeg niet heel veel opgelegde kansen te creëren. Tilburg toonde veel meer daadkracht wanneer zij in het aanvalsvak kwamen. Toch scoorde Den Haag vandaag de fraaiste treffer. Na iets meer dan 54 minuten was het wederom Raphael Joly die zijn ploeg op gelijke hoogte bracht. Joly rondde een geweldige, uitgespeelde aanval van Den Haag af. Daarbij speelde Nick de Jong een belangrijke rol. De verdediger behield het overzicht en gaf met een uitstekende pass zijn ploeggenoot Joly een niet te missen kans.

Joly liep in de slotminuut van de reguliere speeltijd tegen een straf aan nadat hij Don Nichols had gevloerd. De prima leidende Debby Hengst en Sven Bergman lieten veel toe vanavond waardoor het tempo in de wedstrijd bleef. Bij de overtreding van Joly konden de referees echter niets anders dan de straf callen. Tilburg was tijdens deze powerplay erg dichtbij de winnende treffer, maar Pek sleepte zijn ploeg door deze benauwde minuten. De overtime begon dus ook met anderhalve minuut powerplay voor Trappers.

Na twee minuten in overtime kreeg Den Haag de kans om het te beslissen met een powerplay. Don Nichols greep aan de noodrem nadat Brandon Campos dreigend alleen op Ian Meierdres afging. Den Haag kon echter niet overtuigen met een man meer, waardoor de beslissing moest vallen in een shootout.

Beide ploegen hadden eenmaal gescoord toen Eddie Delgrosso begon aan het derde Haagse penaltyshot. Delgrosso leek te scoren en schaatste al juichend naar de bank. Referee Debby Hengst leek echter het doelpunt in eerste instantie af te keuren. Na een lang overleg kreeg Den Haag alsnog de goal toegewezen en volgde een Haagse vreugde explosie op het ijs.

Ian Meierdres: ‘De puck lag op mijn legguard en ik zag links van me dat Debby het gebaar maakte dat het geen doelpunt was. Daarna maakte ik mijn beweging af en verdween de puck alsnog in het doel’. De goalie van Trappers was zeer kalm na afloop: ‘Wat moet ik dan doen? Het heeft natuurlijk geen zin om te schelden tegen de scheidsrechter of ze de hersens in te slaan. Uiteindelijk hebben ze geen videobeelden gezien, en daarop kun je toch moeilijk deze beslissing maken. Maar het is sowieso jammer dat een finalewedstrijd zo beslist moet worden. In de finale moet gewoon doorgespeeld worden met verlengingen van 20 minuten totdat er een winnaar is. Helaas zal dat wel financieel niet mogelijk zijn.’

Debby Hengst stond keurig de pers te woord na afloop van de wedstrijd. Hengst: ‘Ik was te vroeg met mijn beslissing en had mijn fout ook meteen zelf in de gaten. Sven kwam ook naar mij toe om te zeggen dat het een doelpunt was. We hebben daarna heel even overlegd of de speler van Den Haag misschien de puck nog voor de tweede keer had aangeraakt, maar ook daar bestond geen twijfel over bij ons. We zijn daarna nog naar de strafbank gegaan maar de videobeelden stonden niet klaar en konden dus niet geraadpleegd worden.’

Coach Alexander Selivanonv van Den Haag: ‘Ik denk dat we goed hebben gespeeld vandaag. Alleen bij de powerplays tegen hadden we het lastig, maar we wisten op het juiste moment voor de gelijkmaker te zorgen. Het was voor mij geen vraag wie de penaltyshots moesten nemen. Ik ken mijn spelers en hun kwaliteiten. Ja, dinsdag kunnen we de serie beslissen, maar daar denken we nog niet aan. Vandaag is vandaag, morgen is een trainingsdag en dinsdag kijken we verder.’

Dinsdag gaat het finalecircus verder in Den Haag. De derde wedstrijd begint om 20.30 uur.