56517072 10157222570204382 5394652461929594880 n

12 april 201908:56

Historisch goud voor Oranjevrouwen

Het Nederlands Vrouwenteam heeft in Beijing ijshockeygeschiedenis geschreven. De ploeg van bondscoach Joep Franke won ook de vijfde wedstrijd tegen Polen met 2-0 en promoveert daarmee naar Division 1A.

De laatste wedstrijd van het toernooi werd onverwacht de finale voor beide ploegen. Polen was al twee jaar op rij als laatste geëindigd op dit niveau, maar door hervormingen in de structuur van de kampioenschappen volgde geen degradatie. Dit jaar was Polen plotseling nog de laatste concurrent voor Oranje. Nederland had genoeg aan een punt in de finale om promotie en goud veilig te stellen.

Nederland liet tegen Polen nogmaals zien dat de ploeg toch echt de sterkste was deze week in Beijing. Nederland was oppermachtig tegen de Poolse vrouwen die maar sporadisch gevaarlijk wisten te worden. Doelvrouw Nadia Zijlstra kreeg de vierde start van het toernooi en de speelster van Capitals Leeuwarden behaalde tegen Polen haar tweede shutout.

Na een doelpuntloze eerste periode, opende Oranje direct in de eerste minuut van de tweede periode de score. Savine Wielenga scoorde haar achtste doelpunt van het toernooi op aangeven van Kayleigh Hamers en Esther de Jong. Nederland bleef de wedstrijd domineren en elf minuten voor het einde van de wedstrijd viel eindelijk de tweede treffer. Zoë Barbier scoorde de 2-0 en gaf daarmee Oranje en de fans op de tribune wat meer lucht.

Met vijf overwinningen uit vijf wedstrijden gaat Oranje volgend jaar uitkomen in Division 1A en hoort daarmee bij de beste zestien landen van de wereld. Sinds de nieuwe indeling van de IIHF heeft geen enkel Nederlands team zo hoog gespeeld. Daarom zal 12 april 2019 met dikke letters in het geschiedenisboek van het Nederlands ijshockey komen.