3 maart 200800:00

IJCU op weg naar de titel

IJCU Dragons heeft een belangrijke stap gezet richting het kampioenschap in de Eerste Divisie. Thuis wonnen de Utrechters de eerste finalewedstrijd met 9-3 van Dordrecht Lions. Boris Varga was topscorer aan Utrechtse zijde met drie treffers.

De eerste wedstrijd van deze finale stond ook in teken van het afscheid van Stefan Collard. De 33-jarige geboren Utrechter maakte zijn debuut voor IJCU in het seizoen 1990/1991 en maakte daarmee deel uit van het laatste kampioensteam uit Utrecht. In dat team speelde hij samen met zijn oudere broer Tonny Collard met wie Stefan samen eigenaar is van de schaatswinkel op de Vechtsebanen.

Over de wedstrijd zelf valt niet veel te zeggen. Utrecht Dragons won afgetekend met 9-3 en zoals verwacht was het klasseverschil tussen beide ploegen simpelweg te groot voor een spannende finale. Het Slowaakse duo Boris Varga en Juraj Fodrek was weer belangrijk voor de thuisploeg. De aanvallers namen vijf van de negen doelpunten voor hun rekening.

Na zes minuten spelen opende Valentijn Faber de score voor Utrecht maar vijf minuten later zagen de 1150 toeschouwers tot hun grote verbazing Dordrecht langszij komen via Edgar Dekker. De orde werd snel hersteld en via goals van Fodrek, Varga en Elroy Broos liep Utrecht nog in de eerste periode uit naar een 4-1 voorsprong.

Daarmee was de wedstrijd min of meer al beslist en waren er naast doelpunten vooral veel strafminuten te bewonderen. In de tweede periode liep Utrecht uit naar 6-2 dankzij goals van Boris Varga en John Versteeg terwijl Jeroen Beulink voor Dordrecht wist te scoren.

Er kwam geen verandering in het spelbeeld in de laatste twintig minuten. Utrecht ging vrolijk door met scoren. Elroy Broos, Maarten de Groot en Boris Varga maakten er 9-2van maar het slotakkoord was voor Lion Jasper Busink die de eindstand op 9-3 bepaalde.

Na afloop werd Stefan Collard uitgezwaaid door het Utrechtse publiek en kreeg met zijn gezin een ereronde in een oldtimer. Collard was tegenover de verslaggever van het AD duidelijk over zijn afscheid: ‘Ik doe nu leuk mee in de eerste divisie. De eredivisie is een paar treetjes hoger. Er zullen veel nieuwe spelers bijkomen en ik wil geen opvulling van de bank zijn, ik wil tot de beteren behoren. Dat heb ik nu eenmaal, net als mijn broer. Ik ben 33 jaar, heb bijna dertig jaar gespeeld. Het is mooi geweest.''

Aanstaande zaterdag mag Dordrecht proberen in de eigen Drechtstedenhal de stand gelijk te trekken. Aanvang van de wedstrijd is om 20.45 uur.