Trappers Erfurt save goalie nov18

28 oktober 202211:08

Door Danny Micola von FĂĽrstenrecht

IJshockey Nederland start Nationaal Goalie Programma

Vanaf dit seizoen zal IJshockey Nederland extra aandacht gaan besteden aan de ontwikkeling van goalies. Onder leiding van de goaliecoaches van de verschillende Nationale (talenten)teams – Rowan Delil, Borke Erades, Mike Kersten, Jasper Maassen en Berend Veen – zal er op drie zaterdagen een specifiek trainingsprogramma opgezet worden.

“Goalie is de belangrijkste positie op het ijs, maar bij trainingen vaak het ondergeschoven kind. We zijn als coaches enorm blij dat IJshockey Nederland dit programma heeft opgestart”. “Er zijn clubs die helemaal geen goaliecoach hebben, en bij teamtrainingen fungeren goalies meestal als schietschijf. Wij willen daar verandering in brengen.” Momenteel zitten er ongeveer 30 goalies in het talentenprogramma van IJshockey Nederland. Zij zullen in eerste instantie de groep vormen waarmee gewerkt wordt. “Als het trainingsprogramma staat, willen we in de toekomst uitbreiden naar meer trainingsdagen en goalies gaan uitnodigen die momenteel niet in het programma zitten. Uiteindelijk willen we het niveau van alle goalies in Nederland omhoog helpen.”

— aldus Jasper Maassen

De trainingsdagen zullen onder meer bestaan uit een off-ice training en twee uur on-ice, waarvan een flink deel besteed wordt aan goalie-specifieke schaatsoefeningen.

“We hebben niet de illusie dat een paar trainingen meteen gaan leiden tot betere goalies. Wat we willen is de jonge goalies eigenaarschap geven over hun eigen ontwikkeling. We geven ze oefeningen mee voor naast en op het ijs waar ze bij hun eigen clubs mee aan de slag kunnen. Door die toe te passen tijdens teamtrainingen, kunnen ze significante stappen zetten in hun ontwikkeling”,

— Jasper Maassen

Wat Maassen betreft blijft het ontwikkelen van goalies niet alleen bij de trainingsdagen: “Als we het algemene niveau omhoog willen tillen, zal dat moeten beginnen bij de clubs. Goaliecoaches die een keer willen meekijken of -helpen bij de trainingsdagen, zijn wat mij betreft van harte welkom. En als clubs willen dat er vanuit IJshockey Nederland een keer iemand naar hen toe komt, is dat ook zeker mogelijk. Neem gerust contact op!”
De eerste training vindt plaats op zaterdag 29 oktober in Tilburg.

Delen