In The Spotlights Leiden Blues

20 december 201710:29

Door [email protected]

In de Spotlights: Leiden Blues

In de rubriek In de Spotlights neemt IJshockey Nederland regelmatig recreatieve ijshockeyteams en -clubs in Nederland onder de loep. In deze aflevering is er aandacht voor Leiden Blues. IJshockey Nederland sprak met Cas Neuman, goalie coach bij Leiden Blues.

1. Waar komt jullie teamnaam vandaan?

De Blues zijn ooit begonnen als afsplitsing van de Rusty Blades, een recreatieteam bij de Leiden Lions. Aanvankelijk was de naam de Rusty Blades 2, maar dit vond men maar saai. De legende is dat ‘Blues’ werd toen gebruikt als een tijdelijke naam totdat er een betere naam werd gevonden. Blues refereerde naar de felblauwe shirts die het team toenmalig droeg. Die naam is nooit meer vervangen, en zo zijn de Blues tegenwoordig nog steeds de Blues. De Blues zijn onderdeel van Leiden Lions.

2. Hoe staat het team ervoor?

Als een van de weinige teams in de regio die totale beginners aannemen is er bij de Blues geen gebrek aan vers bloed. Op het moment van schrijven bestaat het team uit zo’n 25 leden, waarvan 3 goalies. Al met al hebben we niks te klagen dus! Verder hebben we een goede groep trainers die zich keihard inzetten om elke week een goede training neer te zetten, iets waar de meeste teams nog jaloers op kunnen zijn!

3. Wat is er zo leuk aan het spelen bij jullie team?

Omdat de Blues bestaat uit een hele gevarieerde groep, zowel qua leeftijd als qua niveau, heeft de focus altijd gelegen om plezier in het spel. Bij de Blues gaat het niet om winnen, het gaat echt om de gezelligheid. Na elke training of wedstrijd blijft vrijwel iedereen nog een drankje doen, en de laatsten gaan pas naar huis als we er door de horeca uit worden getrapt. Die mentaliteit heerst ook op het ijs: geen druk, sportief spel, humor en gezelligheid boven alles. Die dingen samen maken de Blues zo’n topteam om bij te spelen.

4. Wat doen jullie spelers naast het ijshockey in werk of studie?

Dat is echt heel verschillend. Sommige spelers studeren nog, anderen werken bij het Europese Ruimtevaartorganisatie in Noordwijk, sommigen hebben een eigen bedrijf. Het is een hele gemengde groep.

5. Wanneer en waar trainen jullie?

We trainen wekelijks op donderdagavond in de Leidse ijshal van 22:00 tot 23:00. In de zomer wijken we uit naar de Uithof in Den Haag om ook in de zomer lekker bezig te blijven.

6. Is er veel leeftijdsverschil in het team?

Bijzonder veel! De jongste speler van het team is 19, de oudste al boven de 60. Zelf voelt hij zich overigens een stuk jonger!

7. Welke nationaliteiten zitten er allemaal in de vereniging?

Nederlands, Canadees, Amerikaans, Turks, Brits, Sloveens en Oostenrijks zijn momenteel alle nationaliteiten in ons team. De voertaal is dan ook Engels.

8. Welke activiteiten organiseert het team off-ice?

Het team heeft ongeveer twee keer per jaar een teamuitje. Hierbij is te denken aan een paar dagen kamperen, airsoften of een escape room. Komende zomer zijn wij als team ook te vinden bij het WK in Tilburg! (Niet op het ijs natuurlijk, maar dat is misschien maar beter ook). Verder geven we van tijd tot tijd theorielessen aan het team, wat vooral voor leden die pas net met ijshockey zijn begonnen erg nuttig kan zijn. Dit wordt vaak gecombineerd met een etentje, als we toch allemaal bij elkaar zijn!