DSC 681120resized

6 november 201619:20

Italie te sterk voor Oranjevrouwen

Drie vroege doelpunten doen Nederland de das om

Het Nederlands vrouwenteam is er niet in geslaagd het Olympisch kwalificatietoernooi in San Sebastian te winnen. In de beslissende wedstrijd was Italië met 5-1 te sterk voor Nederland.

Nederland kende zondagmiddag een dramatisch begin. Al na dertig seconden lag de puck in het Nederlandse doel. Goalie Bianka Bos had geen antwoord op een schot van Furlani. Helaas kon Nederland zich niet herstellen van deze vroege klap. Tijdens de eerste powerplay van de wedstrijd kwam Italië op een 0-2 voorsprong. Wederom was het Furlani die raak schot vanuit de slot.

Daarmee was de gifbeker nog niet leeg voor Oranje. In de elfde minuut profiteerde Carignano van een rebound voor de 0-3. Twee minuten later wisselde bondscoach Joep Franke zijn goalie. Lisa Daams nam de plek in van Bianka Bos.

Match penalty de Jong

Nederland startte zoals verwacht fel aan de tweede periode. De beloning volgde al snel na vier minuten. Julie Zwarthoed vond haar lijngenoot Mieneke de Jong en de Haagse aanvalster scoorde haar vierde doelpunt van het toernooi. Even later kreeg Nederland een uitgelezen kans op de 2-3. Bieke van Nes dwong een shorthanded breakaway af maar van Nes mikte de puck naast.

Na 28 minuten ging het mis voor Nederland. Mieneke de Jong kreeg een match penalty na contact met een Italiaanse aanvalster. Die ging met een bebloede lip naar de spelersbank en dat was blijkbaar reden genoeg voor de Franse referee om de Jong een match penalty te geven. Vreemd genoeg werd daarbij tripping als straf aangegeven. Tijdens de vijf minuten powerplay die volgde op de straf tegen de Jong, gooide Italië de wedstrijd in het slot door tweemaal te scoren.

Zuid-Korea

Daarmee komt een einde aan de Olympische kwalificatiereeks voor Oranje. Italië mag het volgende maand proberen in de tweede ronde. Voor Nederland is het WK in april het volgende grote toernooi. Helaas zal de match penalty en de bijbehorende schorsing voor Mieneke de Jong ook gevolgen voor dat toernooi hebben. In april zal Oranje het WK spelen in de Olympische arena van Gangneung. Dit toernooi dient als testcase voor de Koreaanse organisatie. Oranje treedt dan aan tegen Zuid-Korea, Noord-Korea, Groot-Brittannië, Slovenië en Spanje.