Nl euverman vsoostenrijk

11 februari 200700:00

Italië klopt Oranje nipt

Oranje is het vierlandentoernooi in Frankrijk afgesloten met een nipte 5-4 nederlaag tegen toernooiwinnaar Italië. In een snelle, aantrekkelijke wedstrijd kwam Nederland tot twee keer toe op voorsprong. Matt Korthuis had een goal en een assist voor Oranje, Brad Smulders bereidde twee treffers voor.

De oefenstage van Nederland in Frankrijk is daarmee een succes. Tegen drie sterke tegenstanders hield Oranje goed stand, waarbij alleen tegen het gastland in de slotfase een ruime nederlaag werd geleden. Het vernieuwde Oranje toonde veel werklust en slaagde er daarmee in om kwalitatief sterkere tegenstanders lange tijd bij te benen. Tegen Oekraïne leverde dat zelfs een punt op.

De Italianen gaven in de ontmoeting met Nederland vol gas. De ploeg had eerder in het toernooi al ruime overwinningen geboekt tegen Frankrijk en Oekraïne en ging er tegen Nederland vol tegenaan. Met Casper Swart in het doel maakte Nederland het de Italianen echter opbouwend moeilijk en slaagde erin een reeks goede aanvallen op het doel van de tegenstander uit te voeren.

Dit leverde Nederland na elf minuten spelen een comfortabele 2-0 voorsprong op. Marco Postma scoorde in zijn twintigste interland zijn vierde treffer met een keurig schot. De tweede Nederlandse goal was een kopie van de goal die Ivy van de Heuvel in een break-away met Paul Vincent scoorde in de bekerfinale. Deze keer kwam de voorbereiding van Brad Smulders en was het Jamie Schaafsma die de goal scoorde.

Daarmee is direct één van de successen van de trip van Oranje genoemd. De lijn van Smulders, Schaafsma en Matt Korthuis toonde zich een echte aanwinst voor het Nederland team en is een behoorlijke versterking van het scorend vermogen. Ook de door veel werklust uitblinkende lijn van Diederick Hagemeijer, Ivy van de Heuvel en Akim Ramoul ontving na afloop complimenten van de technische staf van Nederland.

Een wedstrijd tegen een ploeg van het niveau van Italië moet zestig minuten vol concentratie worden gespeeld. Twee foutjes achterin in de slotfase van de eerste periode zorgden ervoor dat de Italianen weer op gelijke hoogte konden komen. Michele Strazzabosco en Giulio Scandella scoorden de goals. Via Lucas Ansoldi kwam Italië tegen het slot van de tweede periode zelfs op voorsprong.

Nederland dreigde de wedstrijd helemaal op zijn kop te zetten in de openingsminuut van de derde periode. Eerst scoorde Casey Vanschagen met een bekeken schot in de bovenhoek. De gewonnen face-off belandde vervolgens via Brad Smulders voor de stick van Matt Korthuis, die de Italiaanse doelman René Baur negen seconden na de goal van Vanschagen opnieuw kansloos liet.

Lang kon Oranje echter niet genieten van de voorsprong. Een halve minuut later was het alweer gelijk. Carlo Lorenzi maakte deze treffer, waarna Lucas Ansoldi er met zijn tweede goal van de avond de winst bij de Italianen bracht. Oranje drong tegen het einde van de wedstrijd nog aan voor de gelijkmaker, tevergeefs.