Martijn Oosterwijk in actie voor Oranje in 2013
Martijn Oosterwijk in actie voor Oranje in 2013 — © Fintan Planting

8 februari 201401:08

Door Joep Meijsen

Jeugdig Oranje onderuit in OT

Een jong Nederlands team ging vrijdagavond in Den Haag in overtime met 2-3 onderuit tegen een eveneens jeugdige Franse selectie. Debutanten Joey Oosterveld en Kilian van Gorp namen de Nederlandse goals voor hun rekening.

Voor bondscoach Chris Eimers was dit vanzelfsprekend niet zijn eerste interland. Als speler was hij meer dan tien jaar een vaste waarde in Oranje, terwijl hij ook al verschillende keren deel uitmaakte van de technische staf, vorig jaar nog samen met Barry Smith. Nu stond Eimers echter voor het eerst als eindverantwoordelijke in de bank.

Ondanks het nipte verlies was hij redelijk tevreden over de wedstrijd van Oranje. ‘De spelers hebben met veel energie gespeeld en het soort ijshockey dat we wilden spelen. Natuurlijk missen we veel bekende krachten, maar ik zou in deze wedstrijden altijd een paar jonge spelers hebben laten spelen.’

Voor zo’n 450 toeschouwers in De Uithof ontspon zich een aardig duel tussen twee ploegen die redelijk tegen elkaar opgewassen waren. De Fransen oogden wat beter in de combinatie, terwijl Nederland met meer inzet goed bijbleef. Frankrijk kwam via Jason Crossman na twaalf minuten op voorsprong. Het zicht van de prima keepende Martijn Oosterwijk werd efficiënt gehinderd en het schot van afstand was accuraat.

Oranje kwam vroeg in de tweede periode op gelijke hoogte. Joy Turpijn verstuurde de pass, die uiteindelijk terechtkwam op de stick van Joey Oosterveld die prompt de puck in de open hoek schoof. Later in de periode kreeg Nederland een gouden kans op om voorsprong te komen, maar Maarten Brekelmans slaagde er niet in zijn penaltyshot te converteren.

Het was Jeremy Aras die de Fransen na twee minuten spelen in de slotperiode voor de tweede keer op voorsprong bracht. Met een lange pass werd de forward weggestuurd, waarna Aras eerst Olivier Leenders aftroefde om vervolgens met een mooie beweging te scoren.
Lange tijd leek het erop alsof dit de winnende goal zou worden. Nederland drong wel aan, maar kwam hier en daar ook gelukkig weg. Uiteindelijk was het een tweede debutant die Nederland over het dode punt heen hielp. Een afgeketst schot kwam via Kilian van Gorp alsnog in het doel terecht voor de tweede Oranje-treffer.

Peter van Biezen kreeg de assist op de goal, maar liep in de slotminuten tegen een straf aan na een check aan de boarding. Oranje kwam de reguliere speeltijd nog goed door, maar in overtime hadden de Fransen maar 26 seconden nodig om het duel alsnog te beslissen via Peter Valier.

Bondscoach Eimers toonde zich niet te boos over de meeste afwezige routiniers van Oranje. ‘Het gaat er ons vooral om dat spelers commitment tonen richting de nationale ploeg. We snappen heel goed dat het voor spelers niet altijd even makkelijk is om voor Oranje te spelen. Dan moet het mogelijk zijn om maatwerk te leveren richting een speler.’

Nederland neemt het met een vrijwel ongewijzigde selectie zaterdagavond voor de tweede keer op tegen Frankrijk. Voor de interland in Eindhoven maakt Martijn Oosterwijk plaats voor Ian Meierdres.