Hys joly skate close 1213

29 september 201318:44

Joly bezorgt Hijs de eerste prijs

Voor het tweede opeenvolgende jaar heeft Hijs Den Haag de Ron Bertelingschaal veroverd. De regerend landskampioen was met 2-3 te sterk voor bekerwinnaar Tilburg Trappers. Raphael Joly scoorde tweemaal voor Den Haag.

Het was een typische wedstrijd voor de beginfase van een seizoen. De 1250 toeschouwers in het matig gevulde Stappegoor zagen twee ploegen die duidelijk nog niet op elkaar ingespeeld zijn. Hoewel Den Haag na 1 officiële oefenwedstrijd en een paar weken van training verrassend voor de dag kwam. Coach Dave Hyrsky na afloop: ‘Ik ben zelf ook verrast door deze wedstrijd. Maar ik moet eerlijk zeggen dat onze goalie Pek veel krediet verdient. Hij heeft ons op een aantal momenten in de wedstrijd gehouden. Onze powerplay en penalty killing liep redelijk goed. We hebben in deze fase al veel aandacht besteed aan onze special teams en dat loonde vandaag.’

Bij thuisploeg Tilburg liep vooral de powerplay voor geen meter. Tilburg kreeg in de eerste twaalf minuten driemaal een powerplay. De ploeg van de nieuwe coach Paul Gardner wist weinig kansen af te dwingen. De grootste kans was voor Bjorn Willemse die een vrije schietkans niet wist te verzilveren.

In de tweede fase van de eerste periode was het de beurt aan de Haagse powerplay. Den Haag wist wat meer kansen af te dwingen maar kwam ook niet tot scoren. Maar Den Haag wist het overwicht wel mee te nemen naar het begin van de tweede periode. Dat leverde in de 23e minuut de openingstreffer op. Tony Ras vierde zijn terugkeer naar het oude nest na een jaartje Friesland met de 0-1.

Halverwege de wedstrijd kwam Tilburg op gelijke hoogte. Na voorbereidend werk van Peter van Biezen en Ivy van den Heuvel zorgde Mickey Bastings voor de 1-1. In de 34e minuut greep Den Haag opnieuw de leiding. Een Haagse uitbraak met Raphael Joly leek te stranden, maar de aanvaller van Oranje kreeg de puck op ‘Jolyaanse’ wijze toch langs Ian Meierderes.

Aan het begin van de derde periode was Tilburg direct gevaarlijk. Nieuwkomer Daniel Nicholat van Hijs leverde de puck slordig in bij Diederick Hagemeijer. Daardoor moest Jurryt Smid aan de noodrem trekken. De prima fluitende Jean-Paul de Brabander kon niets anders dan een penalty shot te geven aan Tilburg. Hagemeijer, die nog niet zijn normale vorm wist te halen, verzuimde echter het penalty shot om te zetten in de 2-2.

Daniel Nicholat ging een minuut later echter weer in de fout. Ditmaal schoot de Canadese verdediger de puck over de boarding waardoor Tilburg opnieuw een powerplay kreeg. Deze powerplay leverde eindelijk een doelpunt op voor Trappers. Een inzet van Bob Teunissen vanaf de blauwe lijn werd op weg naar het doel van Tomas Pek door Josh Prudden verlengd tot doelpunt.

De gelijkmaker leverde even een Tilburgs offensief op. Toch waren de grootste kansen in het restant van de periode voor de Haagse bezoekers. Uiteindelijk was het Raphael Joly die negen minuten voor tijd de winnende treffer verzorgde. Na een goede combinatie met Jordy van Oorschot, werkte Joly op fraaie wijze de puck hoog in het doel van Meierdres.

Den Haag verzuimde in de slotfase uit te lopen naar een veilige marge. Daardoor bleef het tot de laatste seconde spannend. Trappers was echter niet bij machte om nog een verlenging af te dwingen.

Daarmee pakt Den Haag de eerste prijs van het seizoen. Naamgever Ron Berteling reikte de prijs uit aan Den Haag. Captain Jordy van Oorschot liet de eer over aan ploeggenoot Julian Berteling. De aanvaller kwam deze zomer over vanuit Amsterdam en nam de schaal in ontvangst van zijn vader.

Na afloop was Berteling duidelijk over deze wedstrijd: ‘Je zag aan alles dat de spelers nog aan elkaar moeten wennen. Over drie of vier weken zul je hele andere ploegen zien. Ze hebben wel wedstrijdritme door de oefenwedstrijden maar over een paar weken komen pas de automatismen erin. Wat ik wel heel leuk vond om te zien, was het aantal Nederlandse jongens op het ijs. Beide coaches verdienen daarvoor een compliment. Ook op de belangrijke momenten lieten zij de jonge talenten ook hun ijstijd meepikken.’

Hyrsky beaamt dat: ‘Er zijn ook veel talentvolle Nederlandse jongens op dit moment. Daarnaast moeten we dit wel doen. Het is de enige manier voor het Nederlandse ijshockey om te groeien.’

Zelf zal Ron Berteling een rustig jaar krijgen qua ijshockey. Berteling: ‘Ik train nu nog de U10 en U12 maar verder zal ik dit seizoen vooral als toeschouwer aanwezig zijn. Ik zal wedstrijden bezoeken maar ook trainingen. Als trainer heb je natuurlijk een eigen stijl, maar het is altijd leuk om andere trainers aan het werk te zien.’