Trappers smith skate3

21 november 200800:00

Kaarten beker lijken geschud

De ploegen voor de halve finales van de beker lijken bekend. Tilburg Trappers pakt voor het eerst dit seizoen de koppositie in de eredivisie. Een benauwde overwinning op Geleen was hiervoor voldoende. Amsterdam zette een forse stap met een zege op Heerenveen, terwijl Den Haag al in de eerste periode afrekende met Groningen.

Tilburg Trappers - Geleen Eaters

Het was een intense dag voor het Geleense ijshockey. Het begon vanmorgen met de bekendmaking van het wegsturen van aanvaller KC Timmons, ging vanaf de middag verder met geruchten over enkele versterkingen die op komst zouden zijn en eindigde met een nipte nederlaag in Tilburg. Gezien de stemming in Geleen zouden veel fans wellicht vooraf getekend hebben voor een 4-3 nederlaag, maar de ploeg van Uli Egen had lang uitzicht op een beter resultaat.

Het is verdediger Petr Kratky die de wedstrijd na negentien minuten spelen openbreekt. Hij maakt gebruik van een straf tegen Casey van Schagen en weet met een schot Billy Thompson te verschalken. Diezelfde boomlange Tsjech loopt in de openingsminuut van de tweede periode tegen een dubbele minor op vanwege een te hoog geheven stick, waarmee hij Matt Smith raakt. Het is echter niet Tilburg dat profiteert van dit buitenkansje, maar Geleen. De aalvlugge Casey Bartzen wordt weggestuurd door Erik Tummers en brengt Eaters op 0-2.

Geleen dus tegen de verwachtingen op voorsprong in een goedgevuld Stappegoor. Toch staat het aan het einde van de periode weer gewoon gelijk. Eerst is het Matt Smith die de aansluitingstreffer scoort. Eenentwintig seconden later breidt Jake Brenk het Geleense voordeel weer uit, maar weer veertig seconden later is het Casey Vanschagen die toeslaat op aangeven van Ritchie van Hulten. Twee minuten later profiteert Smith van goed werk van Lance Monych en tikt de gelijkmaker binnen. Alweer de 23e treffer van het seizoen voor de forward uit Toronto.

De wedstrijd blijft spannend tot de laatste minuten. De Fin Niko Suoraniemi scoorde afgelopen woensdag zijn eerste game winning goal in Nederlandse dienst en voegde er vrijdag maar direct zijn tweede aan toe. Acht minuten voor tijd klopt hij Benjanmin Finkenrath op aangeven van Matt Smith. Eaters krijgt nog een uitgelezen kans op de gelijkmaker dankzij een straf tegen Daryl Bat, maar kansen voor onder meer Steve Farrer en Evan Shaw leiden niet tot treffers.

Daarmee klimt Tilburg naar dertig punten uit twaalf wedstrijden en wordt voor het eerst in deze bekercompetitie de koppositie gepakt. Eaters Geleen ziet de halve finales van de play-offs in de verte verdwijnen. Amsterdam heeft tien punten voorsprong, terwijl Eaters nog maximaal twaalf punten kan halen.

Hijs den Haag - Groningen Grizzlies

De strijd om de eerste plaats is nog niet gestreden. Den Haag bleef in het spoor van Nijmegen en Tilburg door vrijdagavond in eigen huis met 5-1 te winnen van Groningen. Vier onbeantwoorde treffers in de eerste periode maakten het verschil tussen de beide teams in de met zeshonderd toeschouwers bezette Uithof.

Wade Davis zette Den Haag op voorsprong, waarna Jan-Jaap Natte (2) en Brian Mullally het voordeel verder uitbouwden. Natte was vorig jaar de topscorer onder de in Nederland geboren spelers. Met twee goals en een assist in deze ontmoeting klimt hij over John Versteeg heen om deze positie opnieuw in te nemen. Hij heeft wel een wedstrijd meer gespeeld dan de ervaren Utrechter en uitdager Marco Postma.

Wade Davis trof vijf minuten voor het einde van de tweede periode nog doel, terwijl Noel Coultice met zijn tweede treffer van het seizoen in de slotperiode nog iets terugdeed namens Grizzlies. Blair Lefebvre pikte een assist op, waardoor de speler na slechts drie duels in de Nederlandse competitie al op zes punten zit.

Amstel Tijgers - Heerenveen Flyers 5-2

Amstel Tijgers verzekerde zich zo goed als van een plek in de halve finale van de beker door een 5-2 overwinning op Heerenveen. Door de nederlaag van Geleen in Tilburg kan kwalificatie voor de best-of-three play-offs de ploeg van Ron Berteling nauwelijks nog ontgaan.

Tijgers nieuwkomer Alexander Hult (r) en Flyers defence Jacco Landman

De actie zat vooral in de slotperiode. Pas na 35 minuten spelen brak Michael Nason het duel open met zijn achtste seizoenstreffer. Alleen TJ Kelly heeft meer goals voor de Friezen dit seizoen. Flyers startte met Martijn Maghielse, vanwege een blessure voor Sjoerd Idzenga. Het was ex-Flyer Brent Janssen die Tijgers kort na het begin van de tweede periode op gelijke hoogte bracht, waarna Krisjan Jefkins de Amsterdammers tien minuten voor tijd op voorsprong bracht.

TJ Kelly maakte een minuut later nog wel gelijk, maar treffers van Mark Tanner en twee keer Marcel Kars zorgden ervoor dat de punten in Amsterdam bleven. De Zweedse center Alexander Hult pakte in zijn debuut voor de Amsterdammers een assist mee op de treffer van Mark Tanner.