Kemphanen vs hys 261111

27 november 201100:34

Door Joep Meijsen

Kaarten halve finales geschud

De verrassende nederlaag van Tilburg in Leuven blijft zonder gevolgen. Den Haag klopte Eindhoven Kemphanen, waardoor de halve finales van de beker vaststaan. Den Haag neemt het op tegen Eindhoven, terwijl Geleen en Tilburg om de andere plek in de finale gaan spelen.

Daarmee zijn de wedstrijden van zondag zonder betekenis geworden. De halve finales beginnen komende dinsdag al in Den Haag. Een dag later volgt de eerste ontmoeting tussen Eaters en Trappers. Op zaterdagavond was Den Haag met 7-4 te sterk voor Eindhoven, terwijl Tilburg onderuit ging in Leuven. Daarmee stelde Den Haag de eerste plek veilig en verspeelde Eindhoven de laatste kans om Tilburg nog van de derde plaats te verdrijven.

In Eindhoven was Den Haag duidelijk de bovenliggende partij in een wedstrijd die vooral opviel door een aantal prachtige doelpunten. Bij Hijs speelde TJ Caig een zeer dominante wedstrijd, wat resulteerde in drie doelpunten. Eindhoven speelde bij vlagen aardig ijshockey, vooral als de tandem Teunissen-Bruijsten op het ijs stond, die combineerden voor drie van de vier Eindhovense treffers, waarbij Teunissen steeds de voorbereidende man was.

Den Haag kwam via een mooie backhander in de bovenhoek na negen minuten op voorsprong. Twee minuten later stelde Robin Sochan met een leep passje Tony Demelinne in staat de voorsprong te verdubbelen in een periode die door Den Haag beheerst werd. Daaraan veranderde niet veel in de tweede periode. Shothanded was het TJ Caig die op kracht zijn tegenstander afschudde en met een mooi schot uit de pols de derde Haagse treffer scoorde.

Halverwege de wedstrijd was het eindelijk de beurt aan Kemphanen. Bob Teunissen bediende de snel gestarte Kevin Bruijsten op maat. De 24-jarige aanvaller maakte oog in oog met Imrich Petrik geen fout. Van een echte inhaalrace was echter geen sprake. Een bijzonder mooie actie van Brian Mullally bracht Marcel Bruinsma in de positie van dichtbij raak te schieten.

Daarmee was zo'n beetje het gif wel uit de wedstrijd, hoewel Teunissen na enkele minuten spelen in de slotperiode voor de tweede keer Kevin Bruijsten wegstuurde, waarbij de forward wederom succesvol afrondde. Luttele seconden later had Levi Houkes de aansluitingstreffer op zijn stick, maar deze keer was Petrik op zijn plek met een prima redding.

Een goede combinatie tussen Bruinsma en Jan Jaap Natte zorgde ervoor dat laatstgenoemde op fraaie wijze kon afronden. Daarna werd de wedstrijd definitief in het slot gegooid door een misverstand tussen goalie en verdediger van Eindhoven, waarbij Kyle Moir enkele meters uit het doel op zijn rug eindigde en TJ Caig de puck ontspannen in het lege net kon schuiven. Moir hoefde ook niet meer terug te schaatsen naar zijn doel, want hij werd door coach Hartogs naar de kant gehaald.

In het restant van de wedstrijd wist Paul Vincent nog een penaltyshot te converteren, scoorde Marco Postma op een rebound en wist Bruijsten zijn derde te scoren met een redirect op een schot van Teunissen. Door de uitslag deed de wedstrijd van Trappers in Leuven niet meer ter zake voor wat betreft de indeling van de halve finales. Dat was maar goed ook voor Tilburg, want Leuven zorgde voor een stunt door met 4-2 te winnen in een wedstrijd met honderd strafminuten, waarvan zestig voor Tilburg.

Bij Trappers kreeg back-up Michael Sterkens de start en de jonge doelman zag Tilburg via een treffer van Peter van Biezen nog op voorsprong komen. David Nörstrom wist echter zes minuten later de gelijkmaker binnen te schieten. Na een reeks straffen na het eindsignaal van de periode, waaronder 14 voor Jay Latulippe, was het de Let Matiss Megnis die Leuven na 27 minuten spelen op voorsprong bracht.

De leiding werd vervolgens met een powerplay-goal van Matti Huhtamakki vroeg in de derde periode nog verder uitgebreid. Tilburg sloeg nog terug met een goal met een man meer op het ijs van Raphael Joly, maar het was Olivier Bouchard-Roland die de puck in de slotminuut in het lege net schoof om de eindstand op het bord te brengen. Het was de derde overwinning voor Leuven in de bekercompetitie en de vijfde nederlaag voor Tilburg.