Kemphanen Mc Millin Americans

19 juli 201411:59

Door Joep Meijsen

Kemphanen haalt McMillin binnen

Eindhoven Kemphanen heeft de tweede import voor het komende seizoen vastgelegd. Het gaat om de 26-jarige Amerikaan Brian McMillin, die de afgelopen twee jaar met de Allen Americans kampioen werd in de Central Hockey League.

Het wordt het tweede uitstapje naar Europa voor de speler. Vorig jaar speelde hij al een deel van het seizoen voor Coventry op het hoogste niveau in Groot-Brittannië, alvorens het seizoen alsnog af te maken in de voorstad van Dallas waar Allen speelt. Bij de club was hij een teamgenoot van Jamie Schaafsma, die coach Marc Visschers heeft geholpen bij het vastleggen van de speler.

In 39 wedstrijden voor de Americans had McMillin vorig jaar dertien goals en 18 assists met zes strafminuten. In de play-offs voegde hij daar nog twee goals en zes assists in zeventien wedstrijden aan toe. McMillin speelde eerder vier seizoenen voor Colorado College op het hoogste universiteitsniveau in de VS en een handvol wedstrijden voor Kalamazoo Wings in de ECHL. In totaal speelde hij vier seizoenen in Allen.

McMillin is een center die eventueel ook op de wing kan spelen. 'Brian is als persoon een echte leider. Daarnaast heeft hij in de CHL laten zien dat hij ook heel goed kan ijshockeyen. Hij is sterk in situaties waar het er echt om gaat. Bovendien is hij sterk in de face-offs en in over- of ondertal situaties. Kortom, hij is allround, niet alleen als speler, maar ook als persoon', aldus Visschers.

Naast de tweede import, eerder werd al doelman Brennan Poderzay vastgelegd, heeft Eindhoven ook de kern van Nederlandse spelers uitgebreid. Zo tekende tegelijk met McMillin ook aanvaller Raymond van der Schuit een contract in Eindhoven. De 19-jarige bij CTO/NIJA opgeleidde speler had vorig jaar acht goals en elf assists in 33 wedstrijden in de Eredivisie. De forward had ook nog negen goals en zes assists in zes wedstrijden in de Larry van Wierencup. Van der Schuit was ook de captain van oranje U20 tijdens het WK waar Nederland een bronzen medaille won.

De eveneens 19-jarige Kilian van Gorp tekende ook bij. De vorig jaar voor Oranje geselecteerde verdediger had vier goals en zes assists in 33 wedstrijden met veertien strafminuten. Van Gorp speelde in de voorbereiding op het WK van Nederland mee in oefenwedstrijden. Hij had twee goals en vijf assists in de LvW-cup. Tenslotte blijft ook Marc Donders in Eindhoven. De 24-jarige Tilburger gaat daar aan zijn vierde seizoen beginnen. Donders had acht goals en 14 assists in 36 wedstrijden in de Eredivisie vorig jaar. Hij speelde niet mee in de Larry van Wierencup.

Coach Visschers: 'Kilian en Marc zijn beide gretig en kennen hun sterkte en zwakke kanten goed. Daarnaast zijn het echte teamspelers; ze zullen hun persoonlijk belang altijd ondergeschikt maken aan het teambelang. En dat is een eigenschap die we erg belangrijk vinden.'