Eaters celebrate home 1213

14 februari 201310:10

Door Joep Meijsen

Kemphanen overweegt actie richting NIJB

Een eventuele doorstart van Geleen Eaters komt binnen de Nederlandse ijshockeywereld niet zonder slag of stoot tot stand. Eindhoven-voorzitter Alwin van Doremalen bekijkt de mogelijkheden om actie te ondernemen richting de NIJB.

Dat zegt Van Doremalen in een gesprek met Brabants Dagblad. Eaters heeft van de Nederlandse IJshockey Bond tot het weekeinde gekregen om een doorstart te regelen. Daar wordt in de Limburgse plaats hard aan gewerkt. Een nieuwe stichting, met nieuwe bestuurders, zou het roer moeten overnemen en de competitie af moeten maken.

Daartoe moet Eaters wel de schuld bij de NIJB betalen. Volgens directeur Noud van Berkel is de bond niet blij met de gang van zaken in Geleen. ‘Ze hebben buitenlanders gehaald van belastinggeld, zou je inderdaad kunnen zeggen. Maar we moeten verschillende belangen afwegen. Als Geleen uit competitie zou worden gehaald, zouden andere clubs inkomsten mislopen. En er spelen bij Geleen ook internationals of jongens die daar dicht tegenaan zitten, en buitenlanders die een gezin hebben. De internationale transfertermijn is verstreken, die kunnen nergens meer heen’, aldus de bondsdirecteur.

Van Berkel stelt in de krant dat het zelfs een optie is dat de oude stichting het seizoen gaat afmaken. ‘Daarover zijn we nu met de curator in gesprek. Als wij voor vrijdagnacht twaalf uur de betaling maar binnen hebben, is het wat ons betreft een optie.’ Bij Kemphanen is men minder blij met de mogelijke doorstart. ‘Het komt er op neer dat ze zeggen: 'Als jullie de schuld die je bij ons hebt aflossen, praten we nergens meer over.' Dat de spelers al weken niet betaald kregen en de belastingbetaler het schip in gaat, lijkt niet belangrijk te zijn. Dat is je kop in het zand steken voor de problemen van een ander’, aldus Van Doremalen.

Hij overweegt, samen met Herentals, stappen tegen de NIJB. ‘Niet omdat ik zo nodig een playoffplekje op wil eisen. Het gaat erom dat dit een belachelijke gang van zaken is… Slecht gedrag wordt zo beloond. Als je een schuld van twee ton hebt bij de belastingdienst, is er sprake van mismanagement. Daar moeten sancties op staan.’

Trappersvoorzitter Ron van Gestel denkt wel dat de ijshockeybond de juiste stappen onderneemt. "Geleen is een club die thuishoort op het hoogste niveau. Je moet ook kijken naar de toekomst van het Nederlandse ijshockey. Als je Geleen echt failliet laat gaan, duurt het zo weer een jaar of twee voor de boel daar op poten staat.’