Eaters vs Kemphanen 111212

11 december 201223:01

Door Joep Meijsen

Kemphanen stunt met finaleplaats

Eindhoven Kemphanen zorgde dinsdagavond voor een daverende verrassing door zich ten koste van Geleen te plaatsen voor de bekerfinale. De pas 16-jarige Thomas Jeukens kroonde zich tot held door als doelman slechts een tegengoal toe te staan. Sean Muncy scoorde de winnende goal.

‘Ja, ik was wel nerveuzer dan normaal. Zeker met al dat publiek hier. Het hielp me goed dat ik afgelopen weekeinde al twee wedstrijden in de eredivisie heb gespeeld’, zei een tevreden Jeukens na afloop. ‘Het team heeft me echt enorm geholpen. Ze hebben echt heel goed gespeeld door Geleen van open kansen af te houden. Het was echt heel bijzonder’, aldus de uit Nijmegen afkomstige doelman die sinds vorig jaar bij het CTO speelt.

De analyse van de doelman klopte. Kemphanen hield voortdurend mensen achter de puck en slaagde erin de aanvallers van Eaters vooral aan de zijkant te houden. Geleen had weliswaar het meeste puckbezit, maar schiep zich amper goede kansen. De schoten vanaf de blauwe lijn en vanaf de zijkant werden door Eindhoven geblokkeerd of door de jonge doelman onschadelijk gemaakt.

De zege was des te bijzonderder omdat Eindhoven de wedstrijd eigenlijk helemaal niet wilde spelen. De ploeg leverde een handvol spelers aan de U20 die aan de slag is in Roemenië, waaronder doelman Deniz Mollen. Met Edward Noortman in de lappenmand vanwege een scheurtje in zijn biceps en derde doelman Mike Beeren ook in Roemenië wilde de club uit de Lichtstad de wedstrijd verschuiven naar een andere datum. Tot overmaat van ramp ontbrak ook topscorer Greg Collins met een blessure waardoor hij waarschijnlijk dit seizoen niet meer in actie komt.

Nadat dit in eerste instantie werd toegezegd, moest Kemphanen afgelopen weekeinde al twee keer aan de bak en nu weer. Uiteindelijk dus met een historisch resultaat, de allereerste bekerfinale voor de ploeg uit Eindhoven. Eaters bleef daardoor met lege handen achter. ‘Ik had nooit verwacht dat we deze wedstrijd zouden gaan verliezen, zelfs niet toen we met 2-1 achterkwamen. Ons probleem is dat als het niet loopt er paniek ontstaat. Kemphanen speelde voortdurend met drie man voor het eigen doel. In plaats dat wij het spel breedmaakten, gingen er twee mensen van ons bijstaan, waardoor het enorm druk werd. Eindhoven heeft het goed gespeeld’, was het commentaar van Eaters-coach Andy Tenbult na de wedstrijd.

Geleen begon furieus aan de wedstrijd, maar wist die intensiteit en druk slechts kort vol te houden. Kemphanen kroop na een minuut of vijf uit de schulp en was vanaf dat moment grotendeels gelijkwaardig aan Eaters, waarbij de passing van Kemphanen een stuk accurater was dan de slordige, ongeorganiseerde opbouw bij de Limburgers. Geleen mocht verschillende keren dankbaar naar doelman Heinonen kijken dat de ploeg niet eerder op achterstand kwam.

Dat gebeurde uiteindelijk pas vroeg in de tweede periode. Bob Teunissen stuurde de puck het aanvalsvak in, Marc Donders pikte de schijf op en wist met een prima backhander in de bovenhoek de eerste treffer van de wedstrijd te scoren. Pas in de slotfase van de tweede periode kwam Eaters langszij. Dit was vooral het gevolg van een meer dan uitstekende solo-actie van Mitch Bruijsten, die met een schot in de verre hoek Jeukens wist te kloppen.

Een elbowing tegen Jeffrey Mens bood Eindhoven acht minuten voor tijd de opening die de ploeg zocht. Waar eerdere powerplays van zowel Eaters als Kemphanen amper gevaar opleverden, was het nu wel raak. Sean Muncy bewees zijn waarde door van dichtbij raak te schieten. Geleen probeerde het daarna nog wel, kwam ook een paar keer gevaarlijk in de buurt van het doel, maar liet uiteindelijk zien te weinig scorend vermogen in huis te hebben tot nu toe dit seizoen.

Daarmee staat Kemphanen voor het eerst in de geschiedenis van de club in de bekerfinale die jarenlang in de Lichtstad is gehouden, maar tegenwoordig in Tilburg wordt afgewerkt. Eaters zal zich moeten richten op de competitie en een plek in de play-offs.