Trappers vs eaters 010213

1 februari 201323:16

Door Joep Meijsen

Koplopers morsen opnieuw punten

Den Haag en Tilburg leden vrijdagavond allebei een nederlaag in eigen huis. Hijs ging met 3-4 onderuit tegen Friesland Flyers, terwijl Tilburg met dezelfde cijfers verloor van Geleen.

Hijs Den Haag – Friesland Flyers
Zo’n zevenhonderd toeschouwers waren naar De Uithof gekomen voor de ontmoeting tussen Den Haag en Heerenveen. Zij zagen hoe het team van Chris Eimers al vroeg het initiatief pakte. Al in de openingsminuut wist Jerry Pollastrone de puck wachter Tomas Pek te deponeren.

Op de eerste de beste powerplay sloeg dezelfde forward nog een keer toe, waardoor Flyers de marge uitbouwde tot twee treffers. Toen Jeffrey Martens er halverwege de openingsperiode zelfs 0-3 van maakte, leek Flyers in een zetel te zitten. Alleen een tegengoal van Brandon Campos was een tegenvaller voor de Friese formatie.

Den Haag wist zich na de eerste pauze terug te knokken in de wedstrijd. In de openingminuut zorgde Raphael Joly voor de aansluitingstreffer en verdediger Ayron Mikkelsen nam zes minuten later de gelijkmaker voor zijn rekening. Dat vormde echter geen inleiding tot een definitieve machtsgreep. Halverwege de wedstrijd was het Trevor Hunt die de uiteindelijk winnende goal scoorde.

Den Haag ging in de slotperiode nog wel op jacht naar de gelijkmaker, kreeg ook de nodige powerplays om de inhaalrace vorm te kunnen geven, maar uiteindelijk wist Martijn Oosterwijk zijn net de hele periode schoon te houden, zodat Flyers de volle buit kon pakken.

Tilburg Trappers – Geleen Eaters
Door dit resultaat had Trappers voor de tweede keer in twee weken de kans om de koppositie in de eredivisie over te nemen van Den Haag. De Tilburgers namen het voor 1900 toeschouwers op tegen Geleen Eaters, dat voor het eerst zonder Ziga Svete aantrad.

In de jacht op de koppositie kwam Tilburg van een koude kermis thuis. Mitch Bruijsten werd deze week met de meeste stemmen van alle Nederlandse aanvallers in het All Star Team gekozen en vierde dit op vrijdagavond met een dubbelslag in de 3-4 overwinning voor Geleen. Zijn tweede van de avond scoorde Bruijsten in de slotminuut, wat uiteindelijk de winnende goal bleek te zijn.

In de openingsperiode had Akim Ramoul, vorig jaar nog het hardste schot in de All Star Game maar dit jaar niet gekozen, Eaters al op voorsprong gezet. De eerste treffer van Bruijsten zette Eaters verder op voorsprong, alvorens Don Nichols op de powerplay het verschil verkleinde.

Een week eerder had Tilburg genoeg aan een sterke derde periode tegen Eindhoven om de punten in eigen huis te houden. De gelijkmaker van Mickey Bastings vroeg in de slotperiode had een goede inleiding kunnen zijn voor een herhaling. Michael Looby sloeg echter vrijwel direct terug namens Geleen. Nog Ă©Ă©n keer kwam Trappers op gelijke hoogte via Ivy van den Heuvel, maar op de treffer van Bruijsten in de slotminuut bleef Trappers het antwoord schuldig.

Voor het financieel geplaagde Geleen betekent de zege een nieuwe grote stap richting de play-offs. Het gat met Herentals is zeventien punten, terwijl de Belgen nog maximaal 15 punten kunnen halen. Het gat met Eindhoven is zelfs 24 punten, maar dat is ook precies het aantal punten dat Kemphanen nog kan halen. Daarmee is Geleen er dus bijna.