18 maart 200500:00

Door Joep Meijsen

Koreaans pak slaag U18

Min Ho Cho was donderdag de beul voor Oranje onder 18 jaar. De Zuidkoreaanse aanvaller scoorde drie keer in de dikke 11-2 zege voor de Koreanen. De kans op promotie naar Division I is daarmee voor de Oranjejeugd zo goed als verkeken.

Nederland verloor al vroeg in de wedstrijd een van zijn betere spelers. Tony Demelinne van Amsterdam liep tegen een matchpenalty op. Via treffers van Ho Min Cho (2x), Hyeok Kim en Kwan Sik Oh, keek de ploeg van de bondscoaches Henri en Johan Stoer al voor het einde van de eerste periode tegen een 4-0 achterstand aan. Drie van deze treffers werden op de powerplay gescoord.

Zuid-Korea zou een van de lastigste tegenstanders worden, dat was vooraf wel bekend. De Aziatische equipe degradeerde vorig jaar uit Division I en pendelt al enkele jaren heen en weer tussen de twee divisies. Nadat Don Yeun Kim en Jee Min Leem er zelfs 6-0 van hadden gemaakt, deed Oranje via Kevin Bruijsten eindelijk wat terug. Nadat Chan Hee Kim en Sang Hoon An de marge weer hadden vergroot, mocht Steven Mason nog een goaltje meepikken.

De laatste lach was echter voor de Koreanen, die via Min Wook Kim, Woo Sang Sin en nog een keertje Ho Min Cho de dubbele cijfers op het scorebord brachten en daarmee in volle vaart op terugkeer naar Division I afstevend. De slotwedstrijd van het toernooi, tegen het eveneens nog ongeslagen Estland, is daarbij beslissend. Oranje kan overigens vanavond de Koreanen een handje helpen door alvast te winnen van Estland.

Daarmee lijkt Oranje onder 18 jaar ook volgend jaar weer veroordeeld tot Division II. De ploeg lijkt een beetje last te hebben van hetzelfde euvel als het seniorenteam, te veel straffen tegen. De Koreanen scoorden vijf van de elf treffers met een man meer op het ijs. Sjoerd Idzinga maakte zijn derde start van het toernooit en maakte toch nog 45 saves. Oranje schoot veertig keer op het doel van Dong Wook Kim, die tot 38 saves kwam.