22 mei 200800:00

Door Remco

Lester Brown naar QMJHL

Lester Brown komt volgend seizoen uit voor de Gatineau Olympiques. Deze ploeg speelt in de QMJHL, de sterkste jeugdcompetitie van Quebec. Afgelopen seizoen kwam Brown nog uit voor de Tri State Selects in Amerika.

De in juni 1991 geboren Lester Brown speelde in het verleden bij de jeugd in Amsterdam en Eindhoven en is alweer een aantal jaren actief in Noord-Amerika. Recentelijk speelde hij nog voor het Nederlands team onder 18 jaar dat afgelopen april in Riga degradeerde naar Divisie II. Brown speelde na zijn vertrek uit Nederland een aantal jaren in de sterkste jeugdliga van Toronto. Vorig seizoen stapte hij over naar de Junior B Empire League in de Verenigde Staten.

Hij speelt daar bij het onafhankelijke team Tri State Selects, dat in het verleden veel collegespelers heeft opgeleid. Met 10 overwinningen in 44 wedstrijden kende Tri State een matig seizoen, maar voor Brown was het succesvol. Met 15 goals in 42 wedstrijden was hij de topscorer van de ploeg in goals, met 37 punten was hij de nummer twee op de topscorerslijst van de ploeg.

De transfer naar Gatineau is daarmee de beloning voor Brown na zijn sterke seizoen bij Tri State. Gatineau is een stad onder de rook van Ottawa. De plaatselijke Olympiques speelde vroeger nog onder de naam Hull Olympiques. Gatineau behaalde dit jaar het kampioenschap in de QMJHL en plaatste zich daarmee voor de Memorial Cup. Gatineau verloor tijdens de Memorial Cup in Kitchener alle drie de wedstrijden.

De bekendste oud-speler van Gatineau is zonder meer voormalig NHL-ster Luc Robitaille. De laatste jaren leverde Gatineau ook een flink aantal NHL-spelers zoals David Krejci (Boston Bruins) en Maxime Talbot die momenteel met Pittsburgh strijdt in de finale van de Stanley Cup.

Lester Brown wordt de eerste Nederlander in de QMJHL. Andere landgenoten als Tony Collard en Antoine Geesink speelden wel in de OHL wat de tegenhanger van de QMJHL is in Ontario.

Bekijk een filmpje over Lester Brown >>>