Kemphanen ijsbaan fisheye 1112

12 juli 201309:09

Door Joep Meijsen

Letse verdediger voor Kemphanen

Eindhoven Kemphanen heeft de 26-jarige Letse verdediger Janis Brakss toegevoegd aan de selectie. De voormalige Letse jeugdinternational speelde de afgelopen jaren in onder meer Frankrijk, de VS en Rusland.

Afgelopen jaar speelde hij slechts zeventien wedstrijden, eerst voor Ryazan dat uitkomt op het tweede niveau in Rusland en daarna voor een team in de Letse competitie. Met die ploeg won hij het Letse kampioenschap. Internationale ervaring deed Brakss verder vooral op in de tweede Franse divisie waar hij uitkwam voor Avignon, Montpellier en Cergy. Ook speelde hij kortstondig in de FHL, een lage minor league in de VS.

In 2007 speelde de nieuwe aanwinst van Kemphanen voor Letland tijdens het WK voor junioren. Op het WK op Division I-niveau had hij twee goals en een assist in drie wedstrijden op een toernooi waar zijn ploeg de gouden medialle won.

'Letland staat op de elfde plaats op de wereldranglijst; dus dertien plaatsen boven Nederland en slechts één plaats onder Duitsland. Een top ijshockeyland dus met een. Janis heeft ruime ervaring op een hoog niveau en is niet bang om zich te vestigen in een andere cultuur. Ik verwacht heel veel van hem', zegt Nico van Galen Last namens Kemphanen over de nieuwe aanwinst.

Volgens Kemphanen is het een speler met veel inzicht die defensief zijn mannetje staat en ook vanaf de blauwe lijn zijn gevaarlijk is. Brakss komt vermoedelijk al in augustus naar Eindhoven. Na een trio aan Poolse aanvallers is Brakss de eerste defensieve aanwinst. Kemphanen kan nu nog één import toevoegen aan de selectie.