15 januari 200900:00

Door Remco

Lions, Den Haag slaan hun slag

Dordrecht Lions en Hijs Den Haag zijn de grote winnaars van de vorige speelronde in de Eerste Divisie. Dordrecht versloeg concurrent Tilburg met 7-1 en Hijs won de belangrijke derby in en tegen Zoetermeer.

Dordrecht Lions - Selectieteam Tilburg Trappers

Op papier zou het een spannende wedstrijd moeten worden tussen de nummers twee en drie. In werkelijkheid bleek Dordrecht ditmaal veel te sterk voor Tilburg. Lions nam door de 7-1 zege een voorsprong van vijf punten op tegenstander Tilburg.

Dordt opende de score in de eerste periode dankzij de vijfde seizoenstreffer van Robin Hageman. In de tweede periode liep Dordrecht voor de ogen van 250 toeschouwers uit naar een comfortabele 4-1 zege. Juan-Carlos Keuzenkamp, Robin van Rijswijk en Jacob van Poppel scoorden voor Dordrecht, Mickey Bastings zorgde shorthanded voor de Tilburgse goal. Voor Lion Jacob van Poppel was het zijn allereerste doelpunt in de Eerste Divisie.

De voorsprong kwam niet meer in gevaar en de teller bleef voor de thuisploeg steken op zeven goals. Don Galjaard, Joop Visser en Phillipe Boutrsgirgis zorgden voor de laatste drie treffers. Voor de ervaren Don Galjaard was het alweer zijn vijftiende goal, daarmee is Galjaard de meest scorende speler van de Eerste Divisie. Voor de jonge Phillipe Boutrsgirgis was het net als voor collega van Poppel de eerste goal op dit niveau.

De wedstrijd stond ook in het teken van de toekomst van het ijshockey in Dordrecht. Wethouder Jan Lagendijk was samen met andere genodigden aanwezig in kader van de nieuwe Sportboulevard in Dordrecht die de komende jaren zal verrijzen. De genodigden kregen een speciaal programma voorgeschoteld waaronder een wedstrijdanalyse van Lions-coach Richard de Wilde.

Zoetermeer Panters - Hijs Den Haag Blackbull's

Maar liefst 700 toeschouwers vonden hun weg naar het Silverdome in Zoetermeer. Niet alleen voor de derby tegen Den Haag maar ook voor het lustrumfeest van Zoetermeer Panters. Het feest kon helaas niet versterkt worden met een overwinning voor de Panters. Zoetermeer strijdt met Den Haag om de vierde plek die recht geeft op deelname in de play-offs.

Den Haag beschikte over twee opvallende spelers. Rene Kronenburg en Marc Visschers maakten hun opwachtingen voor de Haagse Blackbull's. De eerste periode verliep rommelig maar de gasten uit de Hofstad wisten laat in de periode een 0-2 voorsprong te grijpen. Jasper Kick en Johan Rurup wisten goalie Danny van Rijswijk te verschalken.

Zoetermeer kwam snel in de tweede periode op het scorebord. De Russische aanvaller Dmitry Pavlyuk wist binnen twee minuten te sc oren tijdens een Zoetermeerse powerplay. Toch wist Den Haag halverwege de periode de marge weer op twee goals te brengen. Jason Sardarkhan scoorde zijn tweede seizoenstreffer.

De 1-3 voorsprong bleef lang staan voor Den Haag. Totdat Den Haag tegen een berg van straffen aanliep en Zoetermeer een minutenlange powerplay kreeg door onder meer een straf van vijf minuten voor Ben Rurup. Zoetermeer wist snel te scoren. Michel Tuyt bracht zeven minuten voor tijd de spanning weer helemaal terug. De gelijkmaker bleek uiteindelijk een brug te ver voor Panters. Voormalig Panter Pascal van de Velde maakte aan de spanning een einde door tien seconden voor tijd de puck in het lege doel te deponeren.

Den Haag doet goede zaken m et de 2-4 winst, de Hagenezen klimmen over Tilburg heen naar de derde plaats. Zoetermeer blijft vijfde en heeft drie punten achterstand op nummer vier Tilburg.

Overige wedstrijden

Heerenveen Flyers beleefde weer een moeilijke avond in het diepe zuiden. De meest gepasseerde ploeg in de Eerste Divisie keerde ditmaal huiswaarts met een 14-3 nederlaag tegen Eaters Geleen. De Friezen moesten dit seizoen in twaalf wedstrijden al 111 tegendoelpunten incasseren. Topscoorders aan Limburgse zijde waren Pascal Vijgen met vier goals, Lars Engwegen en Willem Kneepkens tekenden beiden voor drie doelpunten. Geleen nam door de zege tevens afstand van Heerenveen en de rode lantaarn. Eaters heeft nu een gat van vijf punten geslagen met de Friezen.

Bij de ontmoeting tussen Groningen Bears en Eindhoven IJsbrekers was het een stuk spannender. Na een doelpuntenrijke wedstrijd trok Groningen in overtime aan het langste eind. Een shorthanded goal van Rodney Kuiper bracht de vierde Groningse overwinning van dit seizoen. De wedstrijd werd overigens ontsierd door maar liefst 135 strafminuten. Een flinke opstoot in de tweede periode leverde Twan Jonkers een match penalty wegens een kopstoot en een game misconduct voor roughing. Ook Groninger Kevin Keijzer mocht inrukken met een game misconduct.

De laatste wedstrijd in de Eerste Divisie zou gaan tussen Red Eagles Den Bosch en Amstel Tijgers. De Amsterdammers konden echter geen representatief team op de been krijgen en reisden niet af naar Den Bosch. Daarmee bleef Den Bosch eenvoudig aan kop met een reglementaire 5-0 overwinning.