29 januari 200800:00

Lions op rand van play-offs

Dordrecht Lions is na de krappe 4-5 winst op Geleen dichtbij plaatsing voor de play-offs. Dankzij deze zege en het verlies van Zoetermeer is volgende week winst op Eindhoven genoeg. Heerenveen nam de vierde plek over door Tilburg te verslaan.

Geleen - Dordrecht

Dordrecht deed belangrijke zaken in het verre zuiden maar gemakkelijk ging het niet. Binnen drie minuten stonden de Limburgers al met 2-0 voor na goals van Pascal Vijgen en Joery van Rooijen. Het werd nog erger voor Dordrecht als Lars Engwegen aan het begin van de tweede periode er 3-0 van maakt. Dordrecht kwam sterk terug naarmate de tweede periode vorderde. Robin Hageman verkleinde het verschil tot één doelpunt door tweemaal te scoren. Toch kreeg Geleen in de laatste seconden van de periode een beloning voor het goede spel. Hendrik Giesbers maakte er 4-2 van met een man meer op het ijs.

In de derde periode ging het alsnog mis voor de jonge Eaters. De Lions kwamen sterk uit de kleedkamer en Edgar Dekker wist na 44 seconden al de aansluitingstreffer te noteren. Zes minuten later bracht Joop Visser beide partijen op gelijke hoogte. Toch was Geleen zeker niet kansloos in de derde periode maar goalie Peter Seton hield zijn ploeg enkele keren overeind. Uiteindelijk was het routinier Don Galjaard die twee minuten voor tijd op aangeven van Jeroen Beulink de winnende goal binnenschoot: 4-5.

Dordrecht kan nu in de thuiswedstrijd aanstaande zaterdag tegen Eindhoven IJsbrekers deelname in de play-offs veilig stellen. Daarnaast zal Dordrecht alles uit de kast halen om ook de derde plaats binnen te slepen zodat topfavoriet Utrecht in de halve finale ontweken kan worden.

Utrecht - Zoetermeer

Utrecht Dragons blijft als een stoomwals door de Eerste Divisie trekken. Ditmaal won de ploeg van Frank Versteeg met 14-0 van Zoetermeer Panters die daarmee de vierde plaats verloor aan Heerenveen Flyers. In de Domstad kwam er ook een einde aan de winning streak van Zoetermeer die vijf wedstrijden in stand werd gehouden.

Zoetermeer kon in de eerste periode Utrecht nog redelijk bijhouden ondanks een 4-0 voorsprong voor de thuisploeg na twintig minuten. John Versteeg en Boris Varga waren de topscorers aan Utrechtse zijde met drie goals. Zoetermeer staat nu één punt achter Heerenveen dat ook nog een wedstrijd minder heeft gespeeld. Gelukkig voor Zoetermeer moeten de Friezen komend weekend afreizen naar Utrecht.

Heerenveen - Tilburg

Heerenveen won knap met 6-3 de thuiswedstrijd van Tilburg Trappers. De thuisploeg haalde de zege binnen door een sterke tweede periode waarin vier Friese treffers vielen.

Tilburg nam laat in de eerste periode een voorsprong door een treffer van Joep Andries met jeugdinternational Zahir Hup op de strafbank voor Heerenveen. Na de Tilburgse treffer was het tijd voor een offensief van de thuisploeg. Dat leidde in de eerste periode nog niet tot treffers maar na twee minuten in de tweede periode bracht Mark Schra zijn ploeg langszij. Daarna kwam Tilburg te vaak op de strafbank te zitten en Heerenveen greep de kansen met beide handen aan. Eric Dijkstra, Zahir Hup en Paul Kroon tilden de stand naar een 4-1 voorsprong voor Heerenveen. Tijdens alle drie doelpunten zat er een Tilburger op de strafbank, bij de vierde goal van Kroon waren er zelfs maar drie Tilburgers over op het ijs. Aan het einde van de periode kreeg Tilburg een uitgelezen kans om terug te komen maar Martijn Maghielse wist een Brabants penalty shot te keren.

Daarna gooide Zahir Hup de wedstrijd vroegtijdig in het slot door de 5-2 te scoren in de 45e minuut. Uiteindelijk kwam de eindstand op 6-3 uit, Bart Meertens en Bram van Uden waren trefzeker voor Tilburg en de zesde goal voor Heerenveen kwam op naam van Jolke Balt.

Tilburg - Eindhoven

Een dag voor de reis naar Friesland ging het een stuk eenvoudiger voor Trappers. Het is langzaam een gewoonte aan het worden want ook deze uitvoering van de Brabantse derby tegen Eindhoven kende weinig spanning.

De 200 toeschouwers in Stappegoor zagen hun team een 6-0 voorsprong nemen in de eerste periode dankzij onder meer twee goals van Steve Linders. Halverwege de tweede periode maakte Joep Andries er nog 7-0 van voor Tilburg dat daarna snel gas terug nam. Eindhoven redde de eer. Twee goals van Nick Verschuren en één treffer van Frans van den Boomen gaven de eindstand een iets fraaier gezicht: 7-3.