OKT Ned Lit2 goal Demelinne

15 april 201310:35

Door Joep Meijsen

Litouwen volgende horde Oranje

Oranje vervolgt het wereldkampioenschap in Donetsk maandag met de wedstrijd tegen de tweede Baltische tegenstander in het toernooi, Litouwen. De laatste twee ontmoetingen tussen beide teams eindigden ruim in het voordeel van Nederland.

Live audio >>>

Het afgelopen jaar kwamen Nederland en Litouwen elkaar twee keer tegen. Tijdens het vorige WK, in het Poolse Krynica, won Oranje op de slotdag met 7-1 van de toen intern sterk verdeelde en openlijk met hun coach strijdende Litouwers. Diederick Hagemeijer scoorde twee keer in die wedstrijd. Enkele maanden geleden tijdens het Olympisch Kwalificatietoernooi in Boedapest werd het zelfs 9-2 in het voordeel van Nederland. Kevin Bruijsten, Raphael Joly en Marcel Kars hadden daar alledrie twee goals.

Oranje verloor op een internationaal toernooi nog nooit van Litouwen, al werd er in het midden van het vorige decennium twee keer gelijkgespeeld op WK's., De Litouwers gingen in hun eerste wedstrijd hier in Donetsk met 5-0 onderuit tegen Polen. Het was aan doelman Mantas Armalis met zijn 56 saves te danken dat de uitslag niet nog een stuk hoger uitviel, hoewel Litouwen vooral in de eerste periode behoorlijk weerspel bood tegen de Polen.

Bondscoach Barry Smith was na afloop van de wedstrijd tegen Estland niet helemaal tevreden over het vertoonde spel bij Oranje, maar wel over de instelling van de spelers die zich uiteindelijk toch naar een overwinning knokten. Hij wil wel graag een verandering zien bij de aanvallers. 'We zochten soms iets te veel naar de perfecte mogelijkheid voor een schot, waardoor combinaties iets te ver werden doorgevoerd. We moeten eerder en vaker op doel schieten.

Smith, Chris Eimers alsmede technisch directeur Theo van Gerwen van de ijshockeybond en oud-bondscoach Doug Mason, aanwezig als toeschouwer, waren een deel van het zeer beperkt aanwezige publiek bij de wedstrijd tussen Litouwen en Polen. Bekendste naam bij de Litouwers is Darius Pliskauskas, die enkele jaren geleden nog een contract ondertekende bij Heerenveen en intussen al weer jarenlang op lager niveau speelt in de UK, net als verschillende van zijn ervaren teamgenoten. Doelman Armalis speelt in Zweden, terwijl twee van de jongere talenten in Finland spelen.

De ontmoeting tussen Nederland en Litouwen begint maandag om 12.00 uur Nederlandse tijd. Voor bezoekers aan de wedstrijd zelf is het vanwege het tijdsverschil een uurtje later. Een live-stream is waarschijnlijk te vinden op dezelfde locatie als voor de wedstrijd tegen Estland.

De derde wedstrijd op de openingsdag werd door gastland en toernooifavoriet Oekra√Įne met 8-1 gewonnen van Roemeni√ę. Ex-Flyer Oleg Timchenko was een van de trefzekere spelers aan de kant van de thuisploeg. De Roemenen treffen in de middagwedstrijd Polen, terwijl Estland het vanavond opneemt tegen het gastland.