OKT B Udapest Ned Crot3

10 november 201211:26

Door Joep Meijsen

Litouwen volgende uitdaging Oranje

Het Nederlands team speelt zaterdagmiddag om 14.00 uur tegen Litouwen. Een zege vanmiddag zou betekenen dat Oranje zondag tegen Hongarije de finale mag spelen om een plek in de volgende ronde.

Met de overtuigende 8-2 overwinning op zak tegen Kroati√ę zal Nederland aan de wedstrijd tegen Litouwen met enig zelfvertrouwen beginnen. Een extra factor daarbij is dat veel bekende namen van de Litouwse ploeg ontbreken op dit toernooi. De spelers die als prof actief zijn in de Oekra√Įne kregen van hun club wel vrij, maar zouden het ook een week zonder salaris hebben moeten stellen als ze niet meegingen naar het trainingskamp van de club.

Ook de als prof in Engeland spelende Litouwers zijn niet van de partij. Zij spelen op het tweede niveau in dat land, waar de competitie niet is stilgelegd voor de internationale break. Ook sterspeler Zubrus, beschikbaar vanwege de lockout in de NHL, is afwezig. De kosten van zijn verzekering waren voor de armlastige ijshockeybond in Litouwen niet op te brengen. De aanwezige buitenlandse spelers van Litouwen zijn vooral actief in Scandinavi√ę en Letland. Ook maken er relatief veel spelers uit de eigen competitie deel uit van de selectie.

In de persoon van de ervaren Duitser Bernd Haake heeft Litouwen een nieuwe bondscoach. Tegen Hongarije liet hij zijn team vrijdagavond met veel energie spelen, veel tijd besteden aan het ontregelen van het spel van de tegenstander en proberen bij powerplays en met uitbraken gevaarlijk te worden voor het doel van de tegenstander. De uiteindelijke 5-1 nederlaag mag derhalve gezien worden als een goed resultaat en een waarschuwing voor Oranje dat Litouwen ondanks alle tegenslagen rond dit toernooi toch competitief ijshockey speelt hier in Boedapest.

De Nederlandse bondscoaches hebben voor dit toernooi duidelijk gekozen voor clubgebonden lijnen. Zo speelt de Tilburgse lijn van de nieuwe captain Diederick Hagemeijer, Ivy van den Heuvel en Mickey Bastings hier ook samen. Spelen Flyers Tony Demelinne en Kevin Bruijsten samen met Eater Mitch Bruijsten en staan Hijs-spelers Marco Postma en Raphael Joly in een lijn met Amsterdammer Marcel Kars.

Laatstgenoemde fungeerde vorig seizoen nog als captain van Oranje. Hij snapt wel waarom de bondscoaches bij dit toernooi voor een ander hebben gekozen. ‚ÄėWe hebben over het algemeen een jonge ploeg met veel spelers tussen de 20 en 25. Ik ben intussen 35 jaar oud, dus ik kan me voorstellen dat gekozen is voor iemand die qua leeftijd wat dichterbij de rest van de selectie staat.‚Äô Hij verwacht tegen Litouwen een lastigere wedstrijd dan tegen Kroati√ę.

De ontmoeting tussen Nederland en Litouwen begint vanmiddag om 14.00 uur. De wedstrijd is live te volgen via IJshockey.com.