Kemphanen verschuren nick skate2 1213

16 mei 201407:40

Door Joep Meijsen

Machtswisseling in Eindhoven

De strijd tussen twee verschillende stichtingen in het Eindhovense ijshockey is beslist. Uitdager Stichting Support Eindhoven IJshockey vraagt als enige organisatie in de Lichtstad een licentie aan.

Anderhalve maand geleden werd duidelijk dat in Eindhoven twee groepen streefden naar een team in de Eredivisie. Het ging daarbij om de oude organisatie die de afgelopen jaren actief was en de groep achter Dolphin Eindhoven dat afgelopen seizoen in de Eerste Divisie uitkwam. Aangezien de reglementen niet langer expliciet verbieden dat er twee teams uit een stad in de Eredivisie spelen, leek er een conflict op handen.

Inmiddels is duidelijk dat de oude stichting zich terugtrekt. Nijmegenaar Mark Visschers wordt de hoofdcoach van het nieuwe team in de Eredivisie dat wel gewoon met de naam Kemphanen blijft werken. In Eindhovens Dagblad vertelt de nieuwe voorzitter van de Kemphanen, Jan Willem van Stuijvenberg, dat de nieuwe club met een budget van 170.000 euro gaat werken, waarbij onder meer een Zwitserse en een Amerikaanse bank mogelijk voor financi√ęle ondersteuning gaan zorgen.

De nieuwe organisatie wil in ieder geval met sterkere importspelers gaan werken dan afgelopen jaar in Eindhoven actief waren. Daarnaast moet er meer ruimte komen in de selectie voor spelers uit Eindhoven zelf. Ook worden de komende weken gesprekken gevoerd met spelers met ervaring in de Eredivisie om te proberen zo met een competitief team aan de start van het nieuwe seizoen te komen.

Dit betekent het einde voor de organisatie waarvan voorzitter Alwin van Doremalen de afgelopen jaren het belangrijkste gezicht was. 'Enerzijds is het goed dat Eindhoven eredivisieijshockey behoudt. Anderszijds heb ik geen rotsvast vertrouwen in de nieuwe beleidsbepalers. Zo werd eerder geschermd met een begroting van vele tonnen', zegt Van Doremalen in de krant.

Van Stuijvenberg is nieuw in de ijshockeywereld. Bij zijn stichting is ook Kees Giessen betrokken, de exploitant van de kantine op de Eindhovense ijsbaan. Van Stuijvenberg hoopt dat de oude bestuursleden als Van Doremalen en Nico van Galen Last hun kennis en ervaring ter beschikking blijven stellen. Van Doremalen sluit dit niet uit. 'Maar eerlijk gezegd, houd ik mijn hart vast. Met een miniem budget en te weinig kennis van zaken red je het waarschijnlijk niet in de Eredivisie. Als deze trein ontspoort, stapt er de komende tien jaar ook niemand meer in. Dan is het hier over en sluiten.'

De machtswisseling in Eindhoven stelt ook de Nederlandse IJshockeybond voor vraagtekens. De afgelopen jaren werd nadrukkelijk samengewerkt tussen talentenschool NIJA en Eindhoven Kemphanen, onder meer in coaching en door de jonge talenten ervaring op te laten doen in de Eredivisie.